Obrenovac, 14.07.2020

TUŽNA GODIŠNJICA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2019.
Prošlo je 15 godina od velikog pogroma na Kosovu

Foto:Profimedia
Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. - Pogrom na Kosovu i Metohiji, sinoć od 19 časova održana je komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Tog 17. marta dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.

Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

Na skupu u Beogradu govorio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega je održan prigodan umetničko - scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu su prisustvovali predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE