Obrenovac, 18.02.2019

Najbolje mišljenje o EU u Srbiji imaju studenti


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2018.
Pozitivnu sliku o Evropskoj uniji ima 39 odsto gra─Ĺana Srbije, dva odsto manje nego u istra┼żivanju koje je ra─Ĺeno pro┼íle godine...

Foto:Anadolu Agency


´╗┐

Me─Ĺu njima, najbolje mišljenje imaju upravo mladi od 15 do 24 godine, posebno studenti, pokazuje najnovije istra┼żivanje Eurobarometar.

Nasuprot tome, negativnu sliku o EU ima 22 odsto gra─Ĺana, dok je neutralno ─Źak 37 odsto njih.

Istra┼żivanje Erobarometra sprovedeno je od 17. do 28. marta ove godine, a u─Źestvovalo je 33.130 ljudi iz ─Źlanica EU i zemalja kandidata.

Poverenje u nacionalne institucije

Rezultati Eurobarometra pokazuju da gra─Ĺani Srbije nemaju veliko poverenje u nacionalne institucije ni u EU. Podaci pokazuju, da Vlada Srbije u┼żiva poverenje kod 44 odsto gra─Ĺana, u parlament 33 odsto, dok je nepoverenje prema tim institucijama iskazalo ─Źak 49. Poverenje u EU ima 36 odsto Srba, za jedan odsto manje nego prošle godine, a 48 odsto nema poverenja.

Na pitanje šta za njih li─Źno zna─Źi Evropska unija, najviše ispitanika u Srbiji (38 odsto), ali i u ─Źlanicama EU (52 odsto), odgovorilo je: sloboda putovanja, studiranja i rad bilo gde u Uniji, zatim ekonomski prosperitet (31), gubitak kulturnog identiteta (23) i mir (20).

Po podacima koji su dobijeni tri ─Źetvrtine gra─Ĺana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i ve─çina ne misli da ─çe se stanje promeniti za godinu dana.

Loša finansijska situacija

Po podacima koji su dobijeni tri ─Źetvrtine gra─Ĺana Srbije smatra da je ekonomska situacija u zemlji loša i ve─çina ne misli da ─çe se stanje promeniti za godinu dana. Negativno mišljenje o nacionalnoj ekonomiji ima 74 odsto gra─Ĺana Srbije, ─Źetiri odsto manje nego u prethodnom istra┼żivanju, a pozitivno mišljenje ima 24 odsto, šrto je ─Źetiri odsto više nego 2017. godine.

Više od polovine gra─Ĺana Srbije (57 odsto) smatra da je finansijska situacija njihovog doma─çinstva loša, a 38 odsto da je dobra. Da ─çe se ekonomska situacija poboljšati tokom naredne godine veruje 29 odsto stanovnika isto kao i u prethodnom istra┼żivanju, dok 26 odsto smatra da ─çe se pogoršati, a najviše je onih (42 odsto) koji ne misle da ─çe se stanje promeniti.

Tako─Ĺe je najviše onih koji ne misle da ─çe se promeniti ni ekonomska situacija u Evropi (34 odsto), dok je 29 odsto optimisti─Źno, a 18 odsto pesimsti─Źno.

Nezaposlenost najve─çi izazov zemlje

Što se ti─Źe zapsolenosti najve─çi broj gra─Ĺana misli da u ovom polju ne─çe biti promena. Pa tako u pogledu stepena zaposlenosti u Srbiji, malo je više onih koji veruju da ─çe se situacija poboljšati, 31 u odnosu na 28 odsto, dok 36 odsto ispitanika smatra da ne─çe biti ve─çih promena.

Najve─çi izazovi s kojima se Srbija suo─Źava su nezaposlenost, smatra 43 odsto ispitanika, zatim ekonomska situacija (38), inflacija i rast troškova ┼żivota (22), kriminal (21) i zdravstveno i socijalno osiguranje i javni dug (13).

Najve─çi problemi s kojima se li─Źno suo─Źavaju su finansijska situacija njihovog doma─çinstva, inflacija, uslovi ┼żivota i nezaposlenost.

Raste optimizam me─Ĺu gra─Ĺanima Evropske unije

Ve─çina Evropljana smatra da je ekonomska situacija u EU dobra i optimisti─Źno gleda na budu─çnost. Poverenje u Uniju je u porastu, a podrška ekonomskoj i monetarnoj uniji je na najvišem nivou.

Evropska komisija je saopštila da, prema istra┼żivanju, više Evropljana ima pozitivnu sliku o Uniji, a procenat onih koji veruje da se njihov glas ─Źuje najve─çi je od 2004.

Jedan od glavnih zaklju─Źaka istra┼żivanja jesu rast optimizma u pogledu ekonomije i sna┼żna podrška evru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE