Obrenovac, 02.04.2020

KOLIKO SRBA HOĆE U EU?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2019.
Iz Ministarstva stigli najnoviji podaci

Foto:Thinkstock
Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, rekla je juče ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je predstavila najnovije šestomesečno istraživanje tog ministarstva, urađeno prema standard Evrobarometra.

Joksimović je rekla da je istraživanje pokazalo stabilnu podršku građana evropskim integracijama, budući da su i u julu prošle godine odgovori na pitanje da li biste na referendumu podržali ulazak Srbije u EU bili gotovo identični kao i u decembarskom istraživanju.

Joksimović je na sednici Nacionalnog konveta o EU rekla da je istraživanje pokazalo i da 75 odsto građana podržava reformski proces u Srbiji nevezano za evorposke integracije, šsto je napredak u odnosu na prethodno istraživanje iz jula, kada je taj proceš podržavalo 68 odsto građana.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, 64 dsto građana smatra da bi taj problem trebalo da se rešava nezavisno od toga da li to traži Evropska unija, što, kaže ministarka, pokazuje zrelost našeg društva.

- To je dobar pokazatelj da su ljudi osnažili kod sebe racionalnu dimenziju percepcije EU u odnosu na emocionalnu, koja nije do kraja u saglasju sa racionalnom, to pokazuje zrelost našeg društva, da su građani svesni procesa koji se dugo vodi. To je zrelost i racionalan pristup koji odlikuje stavove većine građana Srbije u odnosu na proceš evroskih integracija - rekla je Joksimović.

Rekla je i da istraživanje pokazuje da bi građani želeli da budu više informisani o politici prema mladima, obrazovanju, socijalnoj politici, zaštiti potrošača, fondovima EU i konkretnim projektima koji se iz njih finansiraju.

Joksimović je navela da je ispred EU izazovnih šest meseci u toku kojih politika proširenja neće “doživeti svoju renesansu”, ali da to ne znači da Srbija treba da bude introvertna i da ne koristi to vreme da komunicira više sa građanima o evropskim integracijama i radi na reformama.

Govoreći o IPA fondovima EU, Joksimović je rekla da je važno da se oni iskoriste i zbog toga da bi Srbija, kada postanemo članica EU, koristila na pravi način kohezione fondove, koji su mnogo veći.

Navela je da je Srbija od 2007. godine, otkad koristi IPA fondove, prednjačila u regionu po iskorišćenosti te da po tom osnovu držzava dobija od Evropske komisije ne samo dobre komentare već i nagrade u novčanom smislu.

Iz IPA fondova je za 2018. godinu predviđeno 179,1 milion evra, rekla je Joksimović i istakla da će u narednim mesecima biti potpisano nekoliko finansijskih sporazuma koji će osigurati podršku sektrima životne sredine, razvoju ljudskih resursa i društvenom razvoju.

- Skoro 40 miliona evra za 2018, godinu će biti izdvojeno za potrebe ulaganja u inovacije, podšku malim i srednjim preduzećima, posebno u ulaganje u opremu i tehnologiju, što je direktna podrška lokalnom ekonomskom razvoju, politici zapošljavanja, politici prema mladima, inovacijama i održivom regionalnom razvoju - rekla je Joksimović.

Ove godine će proceš programiranja biti obeležen identifikacijom prioriteta i aktivnosti za dve godine, 2019 i 2020, a priprema se podrška od oko 300 miliona evra, koji će biti usmereni na reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđe, životnu sredinu, jačanje konkuretnosti srpske privrrede, ulaganje u razvoj ljudskog kapitala i unapređenje politike zapošljavanja, pogotovo među najugroženijim grupama.

- Mislim da su to vazne stvari koje će trasirati i definisati politiku vlade Srbije i evropskih integracija u celom društvu - rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je tu važna uloga i Nacionalnog konventa, koji će sa vladom u sinergiji pokušati da motiviše sve zainteresovane da u tim oblastima pripremaju dobre projekte kako lokalne samouprave ne bi tražile toliko novac iz budžeta, već koristile grantove.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE