Obrenovac, 02.04.2020

ZNAČAJNO BOLJA POZICIJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.01.2019.
MALI: Svetska banka zadavoljna saradnjom sa Srbijom

Foto:Marina Lopičić
Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali i izvršni direktor švajcarske konstituence u Svetskoj banci Verner Gruber ocenili su u Beogradu da postoji veoma dobra saradnja te međunarodne finansijske institucije i Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, sastanak je bio posvećen realizaciji zajedničkih projekata i daljoj saradnji Svetske banke i Srbije, čije se učešće u radu savetodavnih organa Banke odvija preko konstituence Švajcarske, koja zastupa njene interese.

Mali je naglasio da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija nego pre nekoliko godina, a pre svega zahvaljujući dobrim makroekonomskim rezultatima i fiskalnoj konsolidaciji.

"U tom smislu će se i razmatrati novi Okvir za saradnju sa Svetskom bankom koji se donosi za narednih nekoliko godina, a koja će se zasnivati na drugačijim osnovama nego postojeća, pre svega, zahvaljujući tome što nam je ekonomija trenutno mnogo stabilnija", rekao je Mali.

Postojeći Okvir za saradnju koji važi do sledeće godine, predviđa odobravanje 13 novih zajmova ukupne vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,45 milijardi evra).

Najveći deo njih se odnosi na zajmove za implementaciju razvojnih politika.

Mali je istakao da, kada je reč o saradnji u ovoj godini, na osnovu budžeta Srbije za 2019. planirana su nova zaduženja po osnovu kredita Svetske banke do iznosa od 465 miliona dolara.

"To su projekti koji su namenjeni za unapređenje katastra nepokretnosti, za unapređenje e-uprave, za olakšavanje regionale trgovine i transportne olakšice, za modernizaciju poreske administracije, za podsticanje rasta preduzetništva", istakao je ministar finansija.

Gruber je ocenio da je saradnja Srbije i Svetske banke na zavidnom nivou, kao i da će uskoro početi proces izrade novog Okvira za saradnju koji će važiti u narednih nekoliko godina.

"Saradnja Svetske banke s nekom određenom zemljom uvek je bazirana na nekom dogovorenom Okviru koji se odnosi na period od četiri ili pet godina. Za Srbiju se postojeći okvir završava 2020. godine tako da je neophodno da počenemo pripreme za novi Okvir koji će važiti u narednih nekoliko godina", rekao je Gruber Tanjugu.

Istakao je da je to odlična prilika za Srbiju da identifikuje šta će biti njeni prioriteti u narednom periodu.

On je istakao da postoji dobra saradnja u mnogim oblastima, kao i da postoji podrška vlade i institucija, s jedne, ali i razvoj privatnog sektora, s druge strane.

Gruber je rekao da mu je drago što je Međunarodna finansijska korporacija, koja je deo Svetske banke, veoma aktivna u Srbiji po pitanju privatnog sektora, a posebno kada je reč o velikim projektima kao što je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Grupaciju Svetske banke čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Međunarodna asocijacija za razvoj, Multilateralna agencija za osiguranje investicija i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE