Obrenovac, 22.01.2019

ZABORAVLJENI I OTPISANI


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
Gde su danas likovi koji su vedrili i oblačili srpskom politikom?

Foto:Printscreen
U srpskoj politici poslednjih 20 godina provlače se maltene ista lica. Neki su promenili više partija, ali i dalje su prisutni na političkoj sceni Srbije. Međutim, neki od njih, iako su bili na vrhuncu moći 2000-ih, potpuno su se povukli iz političkog života, pa se stiče utisak da nikada nisu bili deo "političke elite". 

Iako su im funkcije bile prilično bitne, sada ih se retko ko seća.

Miroljub Labus

Miroljub Labus, srpski ekonomista, bivši političar i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, bio je potpredsednik Vlade Srbije od 3. marta 2004. do 3. maja 2006. godine, kada je podneo ostavku. To je uradio zbog suspendovanja pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Bio je predsednik stranke - G17 Plus od njenog osnivanja do 13. maja 2006, kada je podneo ostavku i povukao se iz politike. 

Božidar Đelić

Božidar Đelić bio je potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj. U vladama Zorana Đinđića i Zorana Živkovića bio je ministar finansija. Izabran je 25. januara 2001. godine za ministra finansija u vladi Zorana Đinđića. Bio je kandidat za poslanika na listi Demokratske stranke za vanredne izbore, ali nije ušao u parlament. Za vanredne izbore 2007. Đelić je bio istaknut kao kandidat za premijera na listi Demokratske stranke. Međutim, kako je jedan od uslova Demokratske stranke Srbije za formiranje koalicione vlade bio da premijersko mesto pripadne dotadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici, Đeliću je pripalo mesto potpredsednika zaduženog za evropske integracije. Za potpredsednika Vlade Republike Srbije izabran je 15. maja 2007. Nakon vanrednih izbora od 11. maja 2008, je formirana nova vlada sa premijerom Mirkom Cvetkovićem od 7. jula u kojoj je Božidar Đelić potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj. Đelić je 2011. godine podneo ostavku na mestu potpredsednika Vlade Republike Srbije.

Mlađan Dinkić

Mlađan Dinkić je bivši ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije i predsednik stranke G17 PLUS. Bio je ministar istog resora i u prethodnoj vladi (druga vlada Vojislava Koštunice), kao i ministar finansija u Vladi Republike Srbije od 3. marta 2004. (prva vlada Vojislava Koštunice) do oktobra 2006, kada je njegova partija napustila koaliciju. Na mesto predsednika G17 PLUS je došao septembra 2006. kao jedini kandidat za to mesto, posle nesuglasica sa dotadašnjim predsednikom, prof. dr Miroljubom Labusom. Političku karijeru su obeležila brojna neispunjena obećanja i netačne izjave. U decembru 2010. Dinkić je priznao da su njegove tvrdnje da će svaki građanin dobiti hiljadu evra bile lažne kako bi koalicija dobila više glasova. Rad na mestu ministra finansija u Vladi Vojislava Koštunice obeležila je i afera Nacionalne štedionice 2005. godine, u kojoj je novac iz Stare devizne štednje poveren privatnoj banci.

Oliver Dulić

Oliver Dulić je srpski političar, hirurg i nekadašnji vaterpolista jugoslovenske nacionalnosti. Član je Demokratske stranke, a od 23.5. 2007. do 25.6. 2008. je služio kao Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Bio je jedan od vođa studentskih protesta 1996.godine. Od 2008. do 2012. je bio ministar u vladi Mirka Cvetkovića. Oliver Dulić ulazi u politički život 1996.godine sa Čedomirom Jovanovićem kao jedan od vođa studentskih protesta. Učestvovao je u osnivanju Studenstke inicijative (iz koje je kasnije nastao studentski pokret „Otpor“) i Balkanskog foruma,a dva puta je biran u sastav studentskog parlamenta Unirziteta u Beogradu. Demokratskoj stranci pristupa 1997. godine, a 1999.godine je posto potpredsednik opštinskog odbora DS za Suboticu. Naredne godine je postao potpredsednik pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu i na tom položaju je ostao do februara 2006.godine kada je na kongresu stranke izabran za člana predsedništva i odbora za zdravstvo i spoljnu politiku. Biran je za poslanika narodne skupštine republike Srbije u tri saziva na izborima: 2000, 2003. i 2007. godine. Bivši ministar za zaštitu životne sredine Oliver Dulić proglašen je krivim pred Specijalnim sudom u Beogradu za zloupotrebu položaja i njemu je izrečena kazna od tri godine i šest meseci zatvora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE