Obrenovac, 18.02.2019

PRONAĐENE FOTELJE UKRADENE 5. OKTOBRA IZ SKUPŠTINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2018.
Jednu na┼íli tokom racije u Kalu─Ĺerici, druga osvanula na sajtu za onlajn prodaju

Foto:Tanjug/Zoran ┼Żesti─ç


´╗┐

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojkovi─ç izjavila je da su prona─Ĺene dve fotelje ukradene tokom 5.oktobra iz Narodne skupštine i poru─Źila da ─çe nastaviti da traga za ukradenom imovinom.

Gojkovi─ç je istakla da su 5. oktobra prilikom paljenja Narodne skupštine, iz tog zdanja ukradena mnogobrojna umetni─Źka dela, mobilijar, kao i predmeti koji su poklon stranih delegacija i dodala da je time dr┼żavi naneta nesaglediva štata, jer su ukradeni zna─Źajni predmeti iz kulturnog nasle─Ĺa Srbije.

"Tu se nalazi 55 umetnickih slika Petra Lubarde, Milana Konjevi─ça, Zore Petrovi─ç, Milana Ke─Źa, Mili─ça od Ma─Źve i mnoge druge, kao i ─Źetiri dela, me─Ĺu njima i poznati "Salon", Kneza Pavla od ─Źiste slonova─Źe koji je stajao u diplmatatskom salonu", rekla je Gojkovi─ç.

Ona je dodala da je jedna fotelja prona─Ĺena u beogradskom naselju Kalu─Ĺerica prilikom racije MUP-a.

Tada je, ka┼że, prona─Ĺena odre─Ĺena koli─Źina narkotika i oru┼żja, kao i fotelja na kojoj su inventarske tablice, što dokazuje da je ona vlasništvo Narodne skupštine.

"Posle 18 godina uspeli smo da vratimo jedan od desetine i desetine nestalih predmeta. Tu su vrlo skupocene lampe, stolovi, namestaj sa pocetak 20. veka, sve što je nestalo iz parlamenta je od neprocenjive vrednosti", istakla je ona.

Druga fotelja je, prema Gojkovi─çevim re─Źima, prona─Ĺena u petak 15. juna preko sajta za onlajn prodaju. Fotelju na tom sajtu primetio je skupštinski slu┼żbenik koji nije hteo pred medije, ali je poru─Źio da ne─çe odustati od vra─çanja svih ukradenih predmeta.

"Sa gospo─Ĺom koja je kupila fotelju razgovala sam li─Źno istog dana i zamolila je da donese fotelju što je ona i u─Źinila", rekla je Gojkovi─ç i apelovala na gra─Ĺane da paze šta kupuju i da ukoliko primete inventarsku oznaku kontaktiraju skupštinu Gojkovi─ç veruje da ─çe pronalazak umetni─Źkih slika i─çi te┼że, jer se njihova prodaja uglavnom ne oglašava putem sajtova i poru─Źila da se gra─Ĺani zaintresuju kod svojih poznanika ukoliko primete da imaju sliku Konjevica, Lubarde, Zore Petrovi─ç...

"A mo┼żda proradi gra─Ĺanska svest nekog ko je u─Źestvovao u nemilim doga─Ĺajima 5.oktobra", rekla je ona i dodala da su ljudi koji su krali znali vrednost tih umetnina i da nije re─Ź o amaterima.

Gojkovi─ç je dodala da ─çe se potruditi da na─Ĺu sredstva da se u Narodnoj skupštini napravi izlo┼żba onoga što je oduzeto, te da ─çe se nastojati da u saradnji sa medijima fotografije i spiskovi budu dostupni svim gra─Ĺanima u cilju vra─çanja našeg kulturnog nasle─Ĺa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE