Obrenovac, 18.02.2019

RADNO U SKUPŠTINI


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2018.
Evo koje su sve izmene i dopune Zakona usvojene na sednici

Foto:Zorana Jevtić
Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi kojima se postiže bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje javnosti, kao i efikasniji rad opština i gradova.

Uključivanjem u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave i građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi, a javnost će biti uključena u sam postupak pripreme zakona, strateških i drugih dokumenta.

Važna novina je da će pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom biti dovoljno da se pokrene građanska inicijativa.

Zakonom je predviđeno i da je minimalan rok za sazivanje sednice Skupštine opštine odnosno Skupštine grada 24 časa čime se sprečava zloupotreba ovlašćenja u pogledu neprimerenog roka za sazivanje sednica skupština, što omogućava njihov bolji rad.

Broj lokalnih funkcionera zavisiće od broja stanovnika opštine ili grada, a uređuje se i položaj mesnih zajednica u težnji da one budu mesto gde će se prepoznati problemi i razgovarati o potrebama građana.

Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.

Usvojene i izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

U skupštini su usvojene izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, kojima se građanima omogućava da u matične knjige upišu promenu pola i dobrovoljan upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Izmene predviđaju da se podaci iz Registra matičnih knjiga vode u elektronskom obliku, a da građani, gde god se nalazile u Srbiji ili van nje, mogu da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu.

Na sednici o Zakonu o javnim agencijama i novom Zakonu o platama u javnim agencijama

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o javnim agencijama i novi Zakon o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama koje osnivaju Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a kojima se nastavlja usklađivanje radnih odnosa i plata zaposlenih u celom javnom sektoru.

Predviđeno je da se u javnim agencijama uspostavlja obavezni javni konkurs pri zapošljavanju i provera znanja kandidata i jačanje stručnosti članova upravnih odbora i direktora.

Kako se navodi, jedino lica sa devet ili pet godina radnog iskustva iz oblasti rada agencije mogu biti imenovana na ove funkcije sa ograničenim trajanjem i brojem mandata i direktor ne može da bude funkcioner političke stranke.

Predviđeno je stvaranje mehanizma za sprečavanje sukoba interesa zaposlenih, kao i usklađivanje plata zaposlenih u javnim agencijama sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i platama drugih zaposlenih u javnom sektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE