Obrenovac, 10.04.2020

NE BUNE SE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2019.
Nemačka i Francuska pozdravljaju dobre odnose Srbije i Rusije dok god se ne kose sa evropskim putem

Foto:Thinkstock
To su poručili ambasadori tih zemalja u Beogradu Tomas Šib i Frederik Mondoloni, uz ocenu da bi Srbija mogla da se pridruži EU do 2025.

U intervjuu za "Blic", francuski ambasador Mondoloni primetio je da su u prethodnim godinama srpske vlasti uložile vidne napore da pozovu u posetu i dočekaju lidere iz glavnih zemalja partnera.

"Mislim da je poseta predsednika Putina pokazala volju srpskih vlasti da pokažu dugogodišnje pozitivne odnose između Srbije i Rusije. Francuska pozdravlja te dobre odnose dok god oni nisu u kontradikciji sa strateškim opredeljenjem Srbije da se priključi EU, što podrazumeva neophodne reforme i poštovanje vrednosti pravila Evropske unije", rekao je on.

I njegov nemački kolega Tomas Šib pozdravio je činenicu da Rusija i Srbija imaju dobre odnose.

Dva ambasadora su, u istom intervjuu, najavila skorašnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i evetnutalno nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

"Bilo nam je žao što je poseta predsednika Makrona morala da bude odložena. Ipak, insistiramo na ovoj poslednjoj reči - odložena - jer naš predsednik je i dalje posvećen tome da poseti Srbiju. Sada predano radimo na tome da nađemo novi datum što je pre moguće", rekao je Mondoloni.

Šib je podsetio da redovno stižu delegacije nemačkih poslanika i ministara sa saveznog nivoa, kao i iz raznih pokrajina, i ujedno izrazio nadu da će uskoro i savezna kancelarka Merkel ponovo da dođe u posetu Srbiji.

Na pitanje da li se može očekivati neki datum kad je reč o proširenju EU i na Zapadni Balkan, Mondoloni podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo 2025. kao moguću godinu priključenja Srbije EU, ako reforme budu sprovedene, a da je istovremeno Makron naznačio da do novog proširenja može doći pošto se EU bude reformisala.

"Ova dva cilja nisu u kontradiktornosti. Za predsednika Makrona reforma EU treba da se odvija tokom nekoliko narednih godina. Tokom tog perioda Srbija treba da nastavi da ulaže napore kako bi se i sama reformisala. Ukoliko potrebni napori budu sprovedeni brzo na obe strane, Srbija bi mogla da se pridruži EU do 2025", kaže francuski ambasador.

Postizanje tog cilja, ukazuje on, podrazumeva snažnu volju u Srbiji da se sprovedu neophodne reforme ubrzanim tempom - uključujući i vladavinu prava.

Istovremeno, ambasador Šib ukazuje da se kancelarka Merkel snažno zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ako budu ispunjeni neophodni uslovi.

On kaže da se ne radi toliko o nekim rokovima, već o napretku u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Radi se, kaže, o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, o poboljšanju položaja novinara i o dobrim zakonima koji će štititi građane, a "što bolje ove reforme budu napredovale, to će više preostalih poglavlja moći da bude otvoreno".

"Konstatovali smo napredak i ja mogu samo da ohrabrim Vladu i Skupštinu i svakog koji je uključen u taj poduhvat da ne posustane. Isplatiće se svakako", zaključio je nemački ambasador.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE