Obrenovac, 20.01.2022

DAČIĆ U POSETI ČEŠKOJ


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Potvrda tradicionalnog prijateljstva dve zemlje

Foto:Tanjug/Vladimir Džuverović
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se juče sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom.

Dačić i Vondraček saglasili su se da dve zemlje vežu tradicionalno prijateljstvo i bliskost dva naroda, kao i da postoji spremnost da se upravo na tim vezama danas gradi još snažnija dinamika saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa.

Dačić je naglasio da danas postoji kontinuirani politički dijalog na svim nivoima, podsećajući da je prošle godine obeležen i značajan jubilej - 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je zahvalio i predsedniku Predstavničkog doma na podršci Češke evropskim integracijama Srbije ističući da Srbija nastavlja sa reformama u interesu građana Srbije i podizanja ukupnog standarda, navodi se u saopštenju MInistarstva.

Šef diplomatije upoznao je Vondračeka sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetio da je Priština uvela protivpravne mere kao što su takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da je donela odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, što destabilizuje čitav region, ponovivši da je Srbija dosledna u svom stavu da se svi sporovi rešavaju dijalogom.

Vondraček je istakao da su odnosi Srbije i Češke odlični, ne samo na političkom nivou, već i na privrednom, kao i u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

On je naglasio da Češka Republika podržava Srbiju na putu ka EU i ukazao da smatra da i pored predstojećih izbora u EU i izazova kao što je Bregzit, EU bi trebalo da nastavi sa politikom proširenja, budući da je i osnovana na tim principima, kao i da mora voditi računa o razvoju cele Evrope i njenoj stabilnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE