´╗┐ Zajedni─Źki cilj Srbije i Makedonije ─Źlanstvo u EU

Obrenovac, 22.08.2018

Zajedni─Źki cilj Srbije i Makedonije ─Źlanstvo u EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2018.
Srbija i Makedonija imaju zajedni─Źki spoljnopoliti─Źki cilj - punopravno ─Źlanstvo u EU i na tom putu jedna drugoj pru┼żaju podr┼íku, poru─Źili Gojkovi─ç i D┼żaferi.

Foto:Tanjug/Zoran ┼Żesti─ç


´╗┐

Predsednici parlamenata Srbije i Makedonije Maja Gojkovi─ç i Talat D┼żarefi razgovarali su ju─Źe u Beogradu i istakli da postoji prostor za produbljivanje saradnje dve dr┼żave.

D┼żaferi je rekao je da su Srbija i Makednonija prijateljske zemlje, koje imaju dobrosusedske odnose, dok "ne izostaju ni porodi─Źne veze izme─Ĺu gra─Ĺana dve zemlje, koje su najbolji ambasador povezivanja". 

Kako je rekao, Makedonija podr┼żava Beograd u normalizaciji odnosa sa Prištinom, jer samo putem otvorenog dijaloga mogu da se reše problem i otvorena pitanja. "Pozitivnom ulogom u regionu Srbija doprinosi o─Źuvanju i ja─Źanju regionalne stabilnosti", istakao je D┼żaferi, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, nakon sastanka sa Gojkovi─çevom. 

On je naveo i da je potrebno ja─Źanje ekonomske saradnje Srbije i Makedonije, kao i da je dogovoreno produbljivanje saradnje u poljoprivredi, nauci, kulturi. 

Prema njegovim re─Źima, cilj je umre┼żavanje radi nastupa na tre─çim tr┼żištima, zajedni─Źkom promocijom povoljne poslovne klime za privla─Źanje investicija, kao i kreiranje turisti─Źkih proizvoda za zajedni─Źki nastup na tre─çim tr┼żištima. "Koliko smo ja─Źi kao dr┼żava, toliko smo ja─Źi i atraktivniji kao region", rekao je predsednik makedonske skupštine. 

Dodao je i da je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojkovi─ç inforimisao o aktuelnostima u Makedoniji i o pozitivnom izveštaju EK u vezi sa napretkom Makeodnije ka EU. 

"Za postizanje pozitivnih rezultata, potreban je konsenzus i saradnja vlasti i popozicije i u tom pravcu je nedavno zapocet dijalog", rekao je D┼żaferi. 

Gojkovi─ç je istakla da je punopravno ─Źlanstvo u EU zajedni─Źki cilj i Srbije i Makedonije i izrazila spremnost da parlament Srbije pruzi svu politi─Źku i tehni─Źku pomo─ç kolegama u makedonskom parlamentu u procesu pridru┼żivanja EU. Srbija, poru─Źila je, pru┼ża podršku susedima da postanu ─Źlanice EU, jer prostor našeg regiona nije prostor problema za drzave clanice Unije, ve─ç mo┼że samo da bude deo rešenja i ja─Źanja EU. 

"To je zahtevan proces, mora─çemo da radimo zajedno, posve─çeno na tom poslu", rekla je ona. Gojkovi─ç je nazna─Źila da je Samit u Sofiji dao jasnu poruku da EU ostaje pri politici proširenja. 

"Poslao je poruku, koju smo sastankom po─Źeli da ispunjavamo, a što je bli┼ża, ja─Źa i sadr┼żajnija saradnja zemalja regiona, ali i saradnja regiona sa ─Źlanicama EU", rekla je Gojkovi─ç. 

Ona je zahvalila D┼żaferiju što je u kratkom roku prihvatio njen poziv da do─Ĺe u radnu posetu, za manje od mesec dana, ─Źime je otvoren va┼żan dijalog izme─Ĺu dva parlamenta. 

"Poseta u kratkom roku pokazuje da postoji ┼żelja i dodatni prostor za unapredjenje parlamentarnih odnosa i time davanje doprinosa unapre─Ĺenju sveukupnih odnosa dve dr┼żave", rekla je Gojkovi─ç. 

Odr┼żanim sastankom, dodala je, poslata je poruka gradjanima dve zemlje, ali i EU da dr┼żave u regionu Zapadnog Balkana mogu i ┼żele da sara─Ĺuju po svim pitanjima. 

Kako je rekla, bilo je re─Źi i o polo┼żaju makedonske manjine u Srbiji i polo┼żaju Srba u Makedoniji, kao i o potrebi primene sporazuma koje su dve dr┼żave po tom pitanju potpisale.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE