Obrenovac, 21.03.2019

Zajednički cilj Srbije i Makedonije članstvo u EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2018.
Srbija i Makedonija imaju zajednički spoljnopolitički cilj - punopravno članstvo u EU i na tom putu jedna drugoj pružaju podršku, poručili Gojković i Džaferi.

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Predsednici parlamenata Srbije i Makedonije Maja Gojković i Talat Džarefi razgovarali su juče u Beogradu i istakli da postoji prostor za produbljivanje saradnje dve države.

Džaferi je rekao je da su Srbija i Makednonija prijateljske zemlje, koje imaju dobrosusedske odnose, dok "ne izostaju ni porodične veze između građana dve zemlje, koje su najbolji ambasador povezivanja". 

Kako je rekao, Makedonija podržava Beograd u normalizaciji odnosa sa Prištinom, jer samo putem otvorenog dijaloga mogu da se reše problem i otvorena pitanja. "Pozitivnom ulogom u regionu Srbija doprinosi očuvanju i jačanju regionalne stabilnosti", istakao je Džaferi, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, nakon sastanka sa Gojkovićevom. 

On je naveo i da je potrebno jačanje ekonomske saradnje Srbije i Makedonije, kao i da je dogovoreno produbljivanje saradnje u poljoprivredi, nauci, kulturi. 

Prema njegovim rečima, cilj je umrežavanje radi nastupa na trećim tržištima, zajedničkom promocijom povoljne poslovne klime za privlačanje investicija, kao i kreiranje turističkih proizvoda za zajednički nastup na trećim tržištima. "Koliko smo jači kao država, toliko smo jači i atraktivniji kao region", rekao je predsednik makedonske skupštine. 

Dodao je i da je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković inforimisao o aktuelnostima u Makedoniji i o pozitivnom izveštaju EK u vezi sa napretkom Makeodnije ka EU. 

"Za postizanje pozitivnih rezultata, potreban je konsenzus i saradnja vlasti i popozicije i u tom pravcu je nedavno zapocet dijalog", rekao je Džaferi. 

Gojković je istakla da je punopravno članstvo u EU zajednički cilj i Srbije i Makedonije i izrazila spremnost da parlament Srbije pruzi svu političku i tehničku pomoć kolegama u makedonskom parlamentu u procesu pridruživanja EU. Srbija, poručila je, pruža podršku susedima da postanu članice EU, jer prostor našeg regiona nije prostor problema za drzave clanice Unije, već može samo da bude deo rešenja i jačanja EU. 

"To je zahtevan proces, moraćemo da radimo zajedno, posvećeno na tom poslu", rekla je ona. Gojković je naznačila da je Samit u Sofiji dao jasnu poruku da EU ostaje pri politici proširenja. 

"Poslao je poruku, koju smo sastankom počeli da ispunjavamo, a što je bliža, jača i sadržajnija saradnja zemalja regiona, ali i saradnja regiona sa članicama EU", rekla je Gojković. 

Ona je zahvalila Džaferiju što je u kratkom roku prihvatio njen poziv da dođe u radnu posetu, za manje od mesec dana, čime je otvoren važan dijalog između dva parlamenta. 

"Poseta u kratkom roku pokazuje da postoji želja i dodatni prostor za unapredjenje parlamentarnih odnosa i time davanje doprinosa unapređenju sveukupnih odnosa dve države", rekla je Gojković. 

Održanim sastankom, dodala je, poslata je poruka gradjanima dve zemlje, ali i EU da države u regionu Zapadnog Balkana mogu i žele da sarađuju po svim pitanjima. 

Kako je rekla, bilo je reči i o položaju makedonske manjine u Srbiji i položaju Srba u Makedoniji, kao i o potrebi primene sporazuma koje su dve države po tom pitanju potpisale.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE