Obrenovac, 09.07.2020

GOJKOVIĆ U ZVANIČNOJ POSETI EGIPTU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.06.2019.
Potpisan Memorandum o razumevanju dva parlamenta

Foto:Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se juče u Kairu sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Alom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Egiptu.

Gojković i Ali su istakli da su dva parlamenta spremna da zajedno ispišu novu stranicu istorije odnosa Srbije i Egipta i učvrste parlamentarne i ukupne veze dve države.

Gojković i Ali su potpisali Memorandum o razumevanju dva parlamenta i naglasili da se na taj način saradnja podiže na viši institucionalni nivo i stvara osnov za dalje konkretno unapređenje, kako na nivou odbora, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, navadeno je u saopštenju srpskog parlamenta.

Gojković je napomenula da je značaj posete još veći budući da je to prva poseta sa strane naše zemlje na najvišem parlamentarnom nivou nakon skoro 40 godina, kao i da su dve zemlje posvećene daljem jačanju saradnje, upravo polazeći od tradicionalno dobrih odnosa zasnovanih na prijateljstvu dva naroda.

Gojković i Ali su podsetili da je prošle godine obeleženo 110 godina diplomatskih odnosa i ukazali na zajedničku istoriju i saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, koji su dali snažan pečat bilateralnim odnosima.

Predsednik parlamenta Egipta je rekao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkih interesa, kao i izazova, te da rade na ekonomskom razvoju i da kao dve prijateljske zemlje moraju zajedno da rade u interesu građana.

Al je istakao da dve zemlje ostvaruju saradnju u svim oblastima, na političkom i ekonomskom planu, kao i u oblasti obrazovanja i kulture, te ukazao na značaj održavanja sastanka Mešovitog komiteta.

Gojković je ukazala da je Srbija posvećena jačanju odnosa sa tradicionalnim prijateljima, posebno sa zemljama Afrike, a Egipat smatra svojim važnim prijateljem i napomenula da je potvrda iskrene želje za jačanje te saradnje i odluka da 25. maj - Dan Afrike, zvanično obeležava kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

Predsednica skupštine je zahvalila predsedniku Parlamenta Arapske Republike Egipat što Egipat na međunarodnom planu ne glasa protivno interesima Srbije i ukazala da je Egipat država poznata po prinicpijalnim stavovima i poštovanju odluka i rezolucija UN.

Gojković je upoznala predsednika Parlamenta Egipta sa situacijom na Kosovu i Metohiji i podsetila da se u ovom momentu ne vodi dijalog između Beograda i Prištine, te da Priština preduzima radikalne mere preme građanima srpske nacionalnosti.

Ona je istakla da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali da je neophodno da se ukinu takse od 100 odsto koje su uvedene na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Gojković i Ali su se saglasili o važnosti uspostavljanja čvršćih ekonomskih veza Srbije i Egipta. 

Al je ukazao da Egipat prolazi kroz period ekonomskih reformi i obnove i izgradnje infrastrukture i da je otvoren za ulaganja iz Srbije, kao i za dolazak što većeg broja turista iz Srbije u Egipat.

Gojković je naglasila da je otvaranje direktne avio linije između Beograda i Kaira dobra prilika za unapređenje ekonomskih odnosa, kao i dolazak većeg broja turista, posebno imajući u vidu da je Egipat jedna od omiljenih turističkih destinacija građana Srbije.

Gojković i Al su razgovarali i o savremenim izazovima na Bliskom istoku i evropskom kontinentu, a predsednik Parlamenta Egipta je naglasio da se ova zemlja zalaže da se svi problemi moraju rešavati mirnim putem.

Gojković je pozvala predsednika Parlamenta Egipta da učestvuje na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE