Obrenovac, 18.02.2019

VUČIĆ I TAČI DANAS U BRISELU


Izvor: Novosti.rs | Obrenovac, 24.06.2018.
U Briselu danas nova runda dijaloga na najvišem nivou, sastaju se Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Iz EU poručuju da se mora primeniti dogovoreno

Foto: Novosti.rs
Osnivanje Zajednice srpskih opština biće danas, za Beograd, prioritet u razgovorima u okviru nove runde dijaloga na najvišem nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih institucija iz Prištine Hašima Tačija.Već duže vreme dijalog tapka u mestu, jer Priština ne ispunjava obavezu oko formiranja ZSO.

Prištinski lideri smatraju da su dalji pregovori “gubljenje vremena”, ali tako ne misle ni Beograd, ni Brisel. Atmosfera pred ovaj sastanak je bila obeležena dodatnim provokacijama iz Prištine, odakle su najavljivali da nameravaju da razgovaraju o “utvrđivanju granica”.

Iz Brisela očekuju da se hitno reši pitanje osnivanja ZSO. Traži se i rešenje za energetiku. Iz kabineta visoke predstavnice, koja će danas po podne predsedavati ovom susretu, poručili su da će se pregledati šta se do sada uradilo na poštovanju postignutih dogovora i sagledati sledeći potezi. Navodi se i da predstoji “intenzivni period” u dijalogu.

- Predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini, počeli su da rade na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u obliku pravno obavezujućeg sporazuma u julu prošle godine. Oba predsednika su se redovno sastajala sa visokom predstavnicom i nastaviće rad na fazi sveobuhvatne normalizacije u dijalogu - rekli su za “Novosti” u kabinetu Mogerinijeve.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je posebno važna današnja runda razgovora Vučića i Tačija u Briselu, jer će pokazati da li dijalog ima perspektivu, ili će biti nastavljen tek da se održava u životu.

- Sastanak će odrediti dalji tok događaja, da li će se nastaviti implementacija dogovorenog, ili će se ući u fazu razgovora o rešavanju konačnog statusa Kosova - rekao je Drecun za RTS.

On je istakao da razgovori o rešavanju konačnog statusa, evidentno, ne bi mogli da se odvijaju bez prisustva velikih sila, UN, EU, SAD i Rusije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE