Obrenovac, 28.01.2020

DRŽAVNI VRH ZASEDAO ZBOG DEŠAVANJA NA KOSOVU


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 24.11.2018.
Vučić i Brnabić se obratili javnosti

Foto:Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće pristati na nova pravila i ucene Prištine, a da će biti spremna za razgovor tek kada povuku "varvarske i protivzakonite" takse od 100 odsto na srpsku robu.

"Nećemo da trpimo ničije ucene, a mi ćemo svom narodu naći način da pomognemo. Bez toga da oni povuku svoje mere plašim se da ćemo biti u dugoročnom problemu", rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu Srbije.

Vučić je nakon sastanka sa ministrima Vlade Srbije rekao da je uvodjenje taksi od 100 odsto na srpske proizvode anticivilizacijski i antievropski čin Prištine, koja Srbiju smatra krivom zato što je pobedila u glasanju za Interpol.

Predsednik Srbije kazao je da je sa ministrima razgovarao o svemu, da su razmenili informacije i dogovorili buduće aktivnosti kako bi pomogli srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

"Za nas je svakako donošenje odluka od strane Prištine kojima se onemogućava trgovina sa Kosovom i Metohijom nešto što predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije do danas", rekao je Vučić i dodao da "oni nama nemaju šta da zamere" i da Srbija ni na koji način nije  ugrozila Cefta sporazum.

Vučić je kazao da je prištinska strana prekršila fundamentalna prava i slobode na kojima počiva Evropa, a to su slobodno kretanje i protok roba, kapitala i usluga.

Priština dramatično ugrožava razvoj Srbije i BiH, rekao je Vučić i dodao da je zahvalan i BiH na svim potezima.

"Gledaćemo da sa BiH koridnišemo naše aktivnosti i da se uspostavi vladavina prava u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

On je izjavio da je da hapšenja u Kosovskoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića već sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao i to da je medju uhapšenima i Saša Ćurčić koji nema nikave veze sa Ivanovićem, a uhapšen je jer je dobacivao specijalnim jedinicama Kosovske policije.

"Uhapsili su ga jer im je dobaciovao na ulici i onda su ubili Boga u njemu i na više mesta lobanju otvorilo, rasturili glavu i zato ne možemo da vidimo i kako on danas izgleda jer su ga izubijali, a reč je o opakom kriminalcu koji se usudio da im dobacuje", kazao je Vučić.

On je kazao i da znaju u kojoj fazi je istraga o ubistvu i da hapšenje trebalo samo da "zamaskira jučeranje spaljivanje keksa iz Srbije".

"Namere njihove su da uteraju strah u kosti Srbima. Njihova suštinska i ključna namera je da svaki otac i majka kada to sve vide kažu mi ovo možda i možemo da trpimo ali što to naša deca da trpe. Svima su upadali tamo gde su im bila deca možete da mislite traume dece kojima upadate u 4 ili 5 ujutru i maltreitrate oca dugim cevima i udarate", rekao je Vučić.

On je zamolio Srbe na Kosovu i Metohiji da budu jaki da ostanu i da će Srbija naći rešenje za opstanak.

"Oni koji misle da je moguće da vojno policijskom silom uplaše Srbiju su se prevarili. Mi jesmo mali i moramo da vodimo računa o našem narodu koji je prošao kroz brojne ratove i podneo velike žrtve, i mi moramo da vodimo računa o svakom čoveku i zato mirno i staloženo odgovaramo na provokacije i ne ponašamo se bahato i molimo za mir i stabilnost i ne pretimo nikome", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da je razgraničenje bila njegova ideja, ali da od toga nema ništa.

"Srbi će jednog dana da žale za tim i šta ću ja sa tim", rekao je Vučić.

On je kazao da sa Prištinom ne mogu da se dogovore ni da se civilizovano ponašaju i ukinu takse na uvoz robe iz Srbije.

Vučić je saopštio da su uhapšene osobe koje su napale u Kruševcu lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista Levice.

"Država je reagovala hitno i obavila svoj posao i pokazala da Srbija nije banana država u kojoj možete bilo koga da udarate zbog bilo čega", rekao je Vučič na konferenciji za novinare u Beogradu upitan o incidentu u Kruševcu.

BRNABIĆ: Beograd ne sme da naseda na provokacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija po svaku cenu čuvati stabilnost, osim po cenu života i slobode Srba na Kosovu i Metohiji.

"Apelovaćemo na razum, medjunarondo pravo i pravdu, potpisane medjunarodne sporazume na snazi, koji u civilizovanom svetu moraju da se primenjuju", rekla je Ana Brnabić novinarima u Predsedništvu Srbije nakon sastanka sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i ministrima sprske vlade.

Ona je kazala da misli na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji se krši na najfundamentalnije načine, kao i na CEFT-a sporazumu.

Rekla je da će Srbija u ponedeljak podneti formalnu prijavu za povredu CEFTE i kod UNMIK-a, koji je potpisnik CEFTE, tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija, koje su obavezni prethodni postupak pre arbitraže.

"Paralelno sa tim, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja SSP-a... Zadržaćemo stabilnost. Nećemo nasedati na provokacije. Nastavićemo da insistiramo na prvom pitanju, pitanju taksi koje mora da se vrati u normalu", kazala je Ana Brnabić.

Premijerka je kazala da Beograd ne sme da naseda na provokacije, jer je stabilnost najvažnija za Srbiju i njene gradjane.

"Jedini odgovor je da Srbija nastavlja da se razvija i da bude stabilna, da bude centar regionlanog razvoja, mira i stabilnosti", rekla je Ana Brnabić.

Ona je kazala da je Beograd i Priština ne razmišljaju isto, jer koliko je srpska strana okrenuta miru, stabilnosti, budućnosti, izgradnji, radu i mladima, toliko prištinska strana vodi retogradnu politiku.

"Dok mi živimo i razmišljamo u 21. veku, onda imamo 19. vek. Ali mi nećemo na to reagovati metodama iz 19. veka. I dalje ćemo biti mirni, pribrani i nastavićemo da apelujemo na razum, stabilnost, medjunarodno pravo i pravdu. Pozivaćemo EU da konkretno reaguje na kršenje SSP i CEFTE", rekla je Ana Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE