´╗┐ U SKUP┼áTINI IZGLASAN ZAKON O PRESA─ÉIVANJU ORGANA

Obrenovac, 18.08.2018

U SKUPŠTINI IZGLASAN ZAKON O PRESAĐIVANJU ORGANA


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.07.2018.
Ko ne ┼żeli da bude DONOR, mora pismeno da se izjasni!

Foto:ZORANA JEVTI─ć


´╗┐

Skupština Srbije usvojila je Zakon o presa─Ĺivanju organa, koji predvi─Ĺa da su svi gra─Ĺani potencijalni donori organa, osim ukoliko se tome izri─Źito ne usprotive obra─çaju─çi se Upravi za biomedicine.

Odredbe Zakona nala┼żu da gra─Ĺani koji ne ┼żele da budu donori organa tokom ┼żivota moraju pismeno ili usmeno da se izjasne o tome obra─çaju─çi se Upravi za biomedicinu, koja ─çe biti osnovana u Beogradu, kao organ koji ─çe biti u sastavu ministarstva nadle┼żnog za poslove zdravlja, za obavljanje stru─Źnih poslova dr┼żavne uprave i poslove inspekcijskog nadzora u oblasti presadjivanja.

Prema zakonskim odredbama, ljudski organi sa umrlog mogu se uzeti radi presa─Ĺivanja ako se punoletan poslovno sposoban davalac pre smrti tome nije usmeno ili u pismenom obliku usprotivio, odnosno ako se tome u trenutku smrti nije izri─Źito usprotivio roditelj, supru┼żnik, vanbra─Źni partner ili punoletno dete umrlog.

Tako─Ĺe, ako umrla osoba nema srodnike ljudski organi se mogu uzeti samo ako se tome, u trenutku smrti, nije usprotivio pobo─Źni srodnik zaklju─Źno sa drugim stepenom srodstva.

Odredbe zakona nala┼żu da je uzimanje organa od umrlog maloletnika, koji je bio pod roditeljskim staranjem, dozvoljeno samo uz pismeni pristanak oba roditelja, odnosno jednog ako je drugi umro ili je nepoznat, dok je uzimanje organa od umrlog maloletnika bez roditeljskog staranja dozvoljeno samo uz saglasnost eti─Źkog odbora zdravstvene ustanove, koji se obrazuje u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje zdravstvena zaštita.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE