Obrenovac, 19.05.2019

Dačić: Digitalni mediji u SRB nisu preuzeli primat, ali...


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2018.
Iako u Srbiji digitalni mediji još nisu preuzeli primat od tradicionalnih, nema sumnje da je to pravac u kome se krećemo, izjavio je ministar Ivica Dačić

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Dačić je na zatvaranju konferencije o digitalnim medijima, koju je organizovao Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, kazao da su zbog toga dragocena iskustva Velike Britanije koja je odmakla na tom putu.

On je istakao da su izazovi, koje digitalizacija postavlja, šansa za napredak i putokaz koji navodi da se unaprede i prevaziđu postojeći modeli.

"Možda je najveću promenu na polju informacija digitalizacija izazvala upravo u diplomatiji. Novinarstvo je dobilo novu platformu i nove modalitete za plasman svojih sadržaja, a diplomatija se suočila sa skoro potpunim zaokretom u načinu na koji pristupa polju informisanja", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao da su ministarstva spoljnih poslova prisutnija u digitalnoj sferi nego što je to ikad bio slučaj sa tradicionalnim medijima.

"Digitalna sfera nam pruža mogućnost da ne zavisimo od tuđe interpretacije, već da sami predstavimo svoj rad i svoje argumente", istakao je ministar.

On je naveo da u toj demokratizaciji informisanja koju je donela digitalizacija, gde je svako gospodar svog argumenta, vidi, pored izazova, i način da se dodatno doprinese razvoju društva.

Ministarstvo spoljnih poslova i svaka državna institucija na globalnom nivou, prema Dačićevim rečima, mora postaviti određene standarde, vodeći računa da ne uđe u trku sa medijima, već da im bude pouzdan izvor i saradnik od integriteta.

"Ono što vidim kao naš zadatak je da proverenim i pravovremenim informacijama pomognemo profesionalnim medijima u borbi protiv kakofonije glasina, koje se šire digitalnim talasima”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo učestvujući u javnoj sferi, delom je i kreira, i snosi deo odgovornosti za kvalitet rasprave koja se vodi na digitalnim platformama.

"To svakako važi i za medijske kuće. Što je veća sloboda, to je veća odgovornost - toga bismo svi koji plasiramo sadržaje morali da se pridržavamo, i institucije, i mediji. Samo tako ćemo izgraditi slobodno i odgovorno društvo kojem težimo", zaključio je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE