Obrenovac, 21.05.2019

VIJETNAM, VENECUELA, ČILE


Izvor: Kurir.rs/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 26.07.2018.
Srbija otvara još 10 ambasada širom sveta

Foto:Profimedia
Na dnevnom nivou Vlada Srbije uskoro bi trebalo da nađe plan reforme naše diplomatsko-konzularne mreže, koji bi mogao da obuhvati zatvaranje više ambasada i konzulata, ali i otvaranje desetak novih predesdništva u zemljama Afrike, Azije, Latinske Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

Već nekoliko meseci u okviru Ministarstva spoljnih poslova analizira se ekonomska i politička opravdanost naših diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), a prema našim informacijama pri odluci o eventualnom otvaranju novih "filijala" ili gašenju postojiećih državni vrh primeniće tri kriterijuma. To su veličina naše dijaspore, privredni i potencijali novih tržišta i, kako pišu "Novosti" pojačavanje prisustva u zemljama značajnim za pitanje Kosova.

Kako navode, procena državnog vrha je da nemamo ambasade u nekim značajnim zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova poput Vijetnama, Venecuele, Čilea i Palestine, dok Priština svuda lobira za lažnu državnost i otvara svoja predstavništva. Razmatra se i instaliranje naših DKP u Peruu, Gani, Kamdodži, nizu afričkih zemalja kao i u karipskom i pacifičkom obruču.

Vlada još prošlog septembra donela odluku da se ponovo otvori ambasada i Zimbabveu. Predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je i otvaranje ambasade u Paramaribu, glavnom gradu Surinama koji je povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

Postoje i ideje da se pojača prisustvo u baltičkim zemljama jer Srbija nema ambasade u Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Bio je i predlog da se smanji broj ambasada u EU, ali je za sada malo verovatno da će biti radikalnijih reforma. Jedna od opcija je da se instalira jedna ambasada koja bi pokrivala Švedsku, Dansku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Srbija trenutno ima 69 amabasada, 24 konzulata i sedam stalnih misija. Poslednje osveženje naše mreže DKP sprovedeno je u aprilu, kada je u Trebinju otvorena kancelarija generalnog konzulata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE