Obrenovac, 20.01.2022

KO BI ZAPUCAO?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2019.
Ako bi došlo do rata, 46 odsto Srba tvrdi da bi rizikovalo život za zemlju

Foto:mod.gov.rs
Oko 46 odsto građana Srbije bi, ako bi došlo do rata, bilo spremno da se bori i rizikuje život za svoju zemlju, rezultat je istraživanja javnog mnjenja agencije Galup i kompanije za istraživanje tržišta "Vorldvajd indipendent netvork", sprovedenog u 64 zemlje sveta, u kojem se naša zemlja našla na 38. poziciji.

U globalnom proseku, 61 odsto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno da se bori za svoju zemlju, dok je 27 procenata odgovorilo suprotno. Očekivano, znatno veći postotak muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je spreman da se bori - 67 odsto, ali je zanimljivo i da je i većina žena odgovorila potvrdno - 52 procenta, navodi se u rezultatima istraživanja koje je preneo portal Indeks.

Međutim, utvrđene su znatne razlike među zemljama, odnosno među globalnim regionima.

Najviši postotak onih koji su spremni da se bore se za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi - njih 83 odsto, dok je najniži u zapadnoj Evropi - 25 procenata. U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju.

Istraživanje sprovedeno 2014. na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata otkrilo je zanimljive razlike među zemljama koje su nakada bile u ratu. Japanci, na čiju zemlju je jedini put u istoriji čovečanstva bačena atomska bomba i koji su u Drugom svetskom ratu bili poznati po ratnicima kamikazama, prema istraživanju su najmanje skloni da se bore za svoju zemlju među svim ispitanicima - njih samo 11 odsto.

Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca (27 procenata) i Francuza (29 odsto). Japan je na dnu liste, pa slede Holandija (15 odsto), dok su treći Nemci - samo 18 procenata.

Najspremniji da se bore za svoju zemlju su Marokanci i građani Fidžija - njih po 94 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE