Obrenovac, 21.05.2019

DA MOGU, SRBI BI DANAS GLASALI ZA TITA!


Izvor: Espreso.rs/Nedeljnik,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2018.
Da li se slažete sa ovom istorijskom paralelom?

Foto:Printscreen
U novom broju srpskog Nedeljnika objavljeni su rezultati ankete u kojoj su građanima Srbije postavili pitanje za koga bi glasali da su sad izbori i da su neki od kandidata živi.

Na popisu su se našli Nikola Pašić, Josip Broz Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Aleksandar Vučić...

Posle stogodišnjeg iskustva života u Jugoslaviji, želeli su da provere kakav je odnost današnje javnosti prema državnicima koji su vodili Srbiju i obeležili određene epohe u tom razdoblju. Pitanje ispitanicima glasilo je:

"Kada biste mogli sutra da glasate na izborima, za koga biste od ponuđenih kandidata glasali?"

Agencija koja je sprovodila istraživanje nije namerno postavila pitanje "ko je najveći državnik" jer, kako su rekli, odnos prema istorijii ne mora nužno biti u korelaciji s odnosom prema sadašnjosti. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 802 ispitanika između 23. i 30. juna ove godine.

Prema istraživanju, najviše glasova dobio je Josip Broz Tito s 24,6 posto glasova.

On se nalazi ispred aktualnog predsednika Aleksandra Vučića koji je dobio 23.5 posto.

Sledi pokojni premijer Zoran Đinđić, koji je poginuo u atentatu 2003. godine i bio je najzaslužniji za pad Slobodana Miloševića. Đinđić bi danas dobio 10,7 odsto glasova, a njegov protivnik Milošević dobio bi danas 7,4 odsto glasova.

Sledi Nikola Pašić, srpski političar s početka 20. veka, koji bi dobio 4,4 posto, a manje od njega dobio bi bivši predsednik Boris Tadić.

Najmanje glasova dobio bi demokrata Vojislav Koštunica, koji je postao predsednik 2000. godine, nakon Slobodana Miloševića. Istovremeno, čak 18,7 posto anketiranih ne bi dalo glas ni jednom od navedenih, a 7,9 posto je reklo da ne znaju kome bi dali glas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE