Obrenovac, 11.08.2020

JOKSIMOVIĆEVA SA AMBASADOROM NEMAČKE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2018.
'Srbija pokazuje napredak u reformama'

Foto:Tanjug/Rade Prelić
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o EI Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom novou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu EI.

Zahvaljujući na tome, ministar je istakla da je, u poslednjih 15 godina, ta država opredelila više od 1,6 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte i našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Jadranka Joksimović upoznala je Tomasa Šiba sa planovima u procesu pristupanja. Očekuje da do kraja godine - do kada Austrija predsedava savetom EU, otvorimo neka od poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Obavestila je ambasadora da su ranije pripremljene pregovaračke pozicije za poglavla 9 - finansijske usluge, 18 - statistika, 17 - ekonomska i monetarna unija, da smo nedavno poslali pregovarčke pozicije za poglavlja 2 - sloboda kretanja radnika i 4 - sloboda kretanja kapitala i da su u pripremi još neka poglavlja.

Srbija, reformama koje se sprovode pridaje izuzetan značaj, jer su one - kroz primenu evropskih vrednosti, u funkciji poboljšanja standarda građana i izgrednje moderne države, rekla je Joksimovićeva.

Ona i Šib, saglasni su da su u tom smislu, posebno važne reforme u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Ministar je naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Joksimović je obavestila Šiba da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije. To je, kako je navela, važan set zakona iz poglavlja 23, što je od velikog značaja za države članice koje na osnovu napretka u ovim oblastima donose odluku o otvaranju novih.

Ambasador Tomas Šib potvrdio je da je Nemačka primetila napredak u poglavlju 23, što će biti od značaja za odluku o otvaranju drugih poglavlja. Pohvalio je ekonomske reforme i stabilan makroekonomski okvir Srbije.

Rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava evrointegracije Srbije - zasnovane na ispunjenju kriterijuma, pošto se, kako je naveo, zalaganjem za stabilnost regiona, koja utiče i na stabilnost EU, odnosom prema procesu EI i rezultatima reformi pokazala kao ozbiljan kandidat za članstvo u Uniji.

Ukazao je i da se Srbija, konstruktivnim stavom prema migrantskoj krizi, terorizmu i drugim pitanjima važnim za EU, dokazala kao njen značajan i pouzdan partner, navedeno je u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE