Obrenovac, 24.09.2020

U PARLAMENT STIŽE INICIJATIVA ZA IZMENU USTAVA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
Kuburović odgovorila šta je cilj promena

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Srbija jeste ispunila sve preporuke koje je dobila od Venecijanske komisije tokom juna i Vlada će u narednim danima parlamentu uputiti inicijativu za izmenu Ustava u delu pravosuđa, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

- Moram da demantujem one koji pokušavaju da dezavuišu javnost da je reč o lažnom interpretiranju činjenice. Ministarstvo pravde radi vrlo transparentno. Prošlo je vreme kada je Ministarstvo u nekim prethodnim sazivima jedan tekst slalo Venecijanskoj komisiji, zamajavalo ih da će biti unete neke odredbe koje su kasnije brisane i na osnovu kojih je bio i sproveden i opšti reizbor sudija 2009. godine - rekla je Kuburović za TV Hepi.

Ovoga puta, istakla je Kuburović, postojao je potpuno transparentan proces, svi su znali kakav je predlog teksta Ministarstva pravde, baš kao i Venecijanska komisija (VK), a Ministarstvo je, ukazuje ministarka, nakon održane sednice VK prošle sedmice, sačekalo potvrdu VK da je dobro ono što je radilo.

- Sekeretarijat Venecijanske komisije izvršio je analizu našeg predloga teksta, na samoj sednici je saopšteno šta je Srbija uradila i ono što mogu da kažem da je jednoglasno od strane svih članova prihvaćen naš izveštaj i zaključak svega toga jeste da je Srbija ispunila sve preporuke koje smo dobili tokom juna - naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima, taj tekst koji Vlada daje Skupštini na raspolaganje, biće polazna osnova i to ne znači da će Narodna skupština i da usvoji inicijativu u takvom tekstu, ali svakako, kako ističe, bitno je reći da će Skupština imati tekst koji je usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Kuburović je podsetila da cilj izmene Ustava jeste da se nastavi sa reformom u pravosuđu, da se smanji pritisak izvršne vlasti u postupku izbora sudija i da se smanji politizacija, što, kako ukazuje, znači da se treba uskladiti sa standardima Saveta Evrope i EU i da se da se postupak izbora sudija, javnih tužilaca, izuzme iz skupštinske procedure.

Smatra se, napominje ministarka, da nije dobro da o kandidatima koji se biraju na osnovu kriterijuma struke, raspravlja u samoj Skupštini, što, podvlači, može da vodi političkom uticaju.

Kuburović je naglasila da suština izmena Ustava jeste da se otkloni svaka sumnja da postoji politizacija u postupku izbora sudija i da, bez obzira na sadašnju proceduru koja je potpisana, odgovorno tvrdi da i Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca i danas rade vrlo profesionalno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE