Obrenovac, 16.01.2019

Skup┼ítinski Odbor: Slu┼żbe bezbednosti rade profesionalno


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2018.
Skup┼ítinski Odbor za kontrolu slu┼żbi bezbednosti utvrdio je Izve┼ítaj o izvr┼íenom nadzoru nad radom slu┼żbi bezbednosti za 2017. godinu

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ocenjeno je da slu┼żbe u realizaciji nadle┼żnosti i zadataka postupaju profesionalno u skladu sa zakonom i u okviru svojih ovlaš─çenja.

Tako─Ĺe, sva relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama su pravovremeno dostavljene svim nadle┼żnim dr┼żavnim organima.

Vrše─çi nadzorne posete i kontrolu rada slu┼żbi bezbednosti, Odbor je ustanovio i da nije bilo propusta i nezakonitosti prilikom primene ovlaš─çenja za primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka propisanih zakonom.

Izveštajem se ukazuje na potrebu da se donesu Izmene i dopune zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, jer je to, kako se navodi, jedini na─Źin da se pravno uredi specifi─Źna organizaciona struktura, radno-pravni status i polo┼żaj pripadnika te Agencije.

“Ove izmene su neophodne i kako bi Agencija nastavila nesmetano da sprovodi svoje zakonom propisane nadle┼żnosti u oblasti zaštite nacionalne bezbednosti Srbije i njenih gra─Ĺana”, navodi se u saopštenju.

Odbor je ponovio da je neophodno ubrzati donošenje novog Zakona o elektronskim komunikacijama, kojim ─çe se uvesti obavezna registracija tzv. pri-pejd korisnika SIM kartica, kao i regulisanje broja SIM kartica koje jedno lice mo┼że da poseduje kod jednog operatora.

Tako─Ĺe, na sednici je usvojen Izveštaj o radu generalnog inspektora slu┼żbi Ministarstva odbrane za period od 1. jula do 31. decembra 2017. godine i pozitivno ocenio postupanje generalnog inspektora.

Razmotren je i utvr─Ĺen Plan rada Odbora do kraja ove godine, prema kojem se planira odr┼żavanje sednica radi razmatranja redovnih izveštaja slu┼żbi bezbednosti, nakon ─Źega ─çe uslediti i nadzorne posete slu┼żbama, ─Źime Odbor primenjuje svoja zakonska ovlaš─çenja u oblasti nadzora i kontrole nad radom slu┼żbi bezbednosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE