Obrenovac, 17.04.2021

SRBIJA DOBILA ZVANIČNU NOTU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2019.
Još jedna država povukla priznanje Kosova

Foto:Wikipedia/Nightstallion
Centralnoafrička Republika je, kako navodi Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, 14. zemlja koja je povukla ili suspendovala priznanje Kosova.

Srbija je od ove zemlje dobila zvaničnu notu, navodi Dačić. Gostujući na RTS, Dačić je pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje, a koju je posetio prošle godine gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

PREDSEDNIK SE ČUDIO

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo, a da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

- Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojim CAR priznaje Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunarodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje a za republiku Srbiju posebno - rekao je Dačić.

- CAR je 14 zemlja koja se na takav način izjasnila. Kosovo je tvrdilo da ima 116 zemalja koje priznaju, sad mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN - rekao je ministar.

Ovo je 14. zemlja koja je povukla svoj stav o priznavanju Kosova, odnosno precizirala ga, rekao je Dačić.

OD PALAUA DO PAPUA NOVE GVINEJE

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirala međunarodnu zajednicu.

GLAVNI GRAD BANGI

Centralnoafrička Republika inače ima oko 3.300.000 stanovnika, od čega u glavnom gradu Bangiju živi oko 706.000 stanovnika.

Službeni jezik je francuski, a pričaju se još arapski i sango.

Protestanti i katolici su zastupljeni sa po 25 odsto, dok stanovnika koji imaju "urođenička" verovanja ima 24 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE