Obrenovac, 27.01.2020

VEĆINA SRBA ZA ULAZAK U EU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2018.
Joksimović: Čak 55 odsto građana podržava članstvo

Foto:Printscreen
Prema najnovijem istraživanju koje Ministarstvo za evropske inrtegracije sprovodi na svakih 6 meseci, 55 odsto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU, što je za tri procenta više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine, dok je istovremeno procenat građana koji se protive smanjen i sada iznosi 21 odsto, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je za Tanjug rekla da je unazad sedam, osam godina podrška građana članstvu u EU dosta varirala i da su promene i amplitude raspoložanja bile velike, u skladu sa promenama i u samoj EU i u poziciji Srbije.

Za ministarku je rezultat poslednjeg istraživanja o podršci građana evropskim integracijama u prvih šest meseci ove godine vrlo značajna promena, s obzirom da se taj procenat u prethodne dve godine kretao između 42, 45 i 47 odsto.

Najnoviji rezultati su, kaže ministarka, jako dobri jer pokazuju, pre svega, zrelost naših građana, kao i to da razumeju proces evropskih integracija, iako je to nesumjivo politički proces.

Smatra da građani, bez obzira na neke probleme koji realno postoje, ipak sagledavaju da je vreme lamentiranja nad sudbinom i nepravdom prošlo i da zajedno kao društvo treba da se dogovorimo i da idemo pravcem koji svakako daje bolju perspektivu.

"Da li će sve biti najuspešnije onako kako želimo, to niko ne može da garantuje, ali mislim da je važna odluka da idemo u pravcu koji nam daje više mogućnosti, više obaveza, više rada, ali i više šansi", podvukla je ministarka Joksimović, koja je i nacionalni koordinator za pretpristupne fondove.

Kao najveće koristi koje građani vide od potencijalnog članstva u EU su, kaže ministarka, pre svega put ka boljoj budućnosti za mlade, zatim mogućnost za nova radna mesta i slobodno kretanje unutar EU.

"Možete da putujete i da kada postanete članica eventualno radite u nekoj zemlji, ali s druge strane i da u svojoj zemlji gde ostajete imate više šansi, jer dolaze novi standardi, nove investicije, novi poslovi", rekla je ministarka.

Građani, ističe Joksimović, vrlo pridaju značaj borbi protiv korupcije, reformi zdravstvenog sistema, vladavini prava, poljoprivredi i zaštiti zivotne sredine.

"Sve su to za građane vrlo važne oblasti za koje oni misle da će svakako biti bolje uređene ukoliko Srbija postane članica EU ili u ovom periodu, dok pregovaramo o članstvu, da ćemo uređivati zemlju u tom smislu", navodi Joksimović.

Podsetila je i da je ove godine u februaru predstavljena kredibilna strategija proširenja, da Srbija godišnje dobija bespovratno 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, zatim na projekte prekogranične saradnje, kao i na obnavljavljanje lokalne infrastrukture - puteva, bolnica, škola i reformu državne uprave.

"Sve su to koristi koje na kraju građani ipak vide kao važan segment razvoja", navodi ministarka.

Ističe i važnost dobrih odnosa sa članicama EU, i u tom smislu navodi da su i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije nastavili taj trend i sa Nemačkom i Francuskom, sa kojom se odnosi intenziviraju, kao i sa brojnim drugim zemljama članicama EU.

"To, naravno, daje jednu bolju političku stabilnost, a to rezultira novim investicijama i novim radnim mestima", kaže Joskimović.

Istakla je da su evropske integracije zaista proces koji donosi korist svima.

"Zašto bi to građani Srbije propustili kada šansa već postoji", zapitala je Joksimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE