Obrenovac, 18.02.2019

NARODNA STRANKA UPUTILA ZAHTEV


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 29.06.2018.
'Smeniti ministarku zbog mišljenja Venecijanske komisije'

Foto:Printscreen
Narodna stranka zatražila je smenu ministarke pravde Nele Kuburović zbog mišljenja Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav u oblasti pravosuđa.

Stranka je ocenila da je Komisija u svom mišljenju potvrdila upozorenja strukovnih udruženja sudija, tužioca, advokata i najznačajnijih pravnih autoriteta da predloženi ustavni amandmani ne garantuju nezavisnost pravosuđa već da je njihov cilj "dalja politizacija i obezbeđivanje mehanizama kontrole izvršne vlasti nad pravosuđem".

"Mišljenje Venecijanske komisije znači da Srbija iznova mora da počne rad na izmeni Ustava u oblasti pravosuđa", navodi se u saopštenju. 

Narodna stranka je pozvala Ministarstvo pravde da posle smenjivanja Nele Kuburović, ponovo pokrene javnu raspravu i da se Venecijanskoj komisiji upute novi amandmani na Ustav Srbije. 

Krajem januara Ministarstvo pravde Srbije izradilo je nacrt izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe u okviru pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Pre nedelju dana stiglo je i mišljenje Venecijanske komisije u kojem su između ostalog izražava zabrinutost zbog sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i činjenice da pet članova koje u ovo telo bira skupština "mogu da deluju u skladu sa željama trenutne vlasti", jer se biraju nedovoljnim brojem glasova poslanika. Komisija je izrazila zabrinutost i zbog potencijalnog problema pri donošenju odluka s obzirom da će VSS imati paran broj članova.

"Ovo bi potencijalno moglo da učini Visoki savet sudstva neoperativnim", navode u mišljenju i preporučuju da se ovaj amandman obriše ili da se uslovi promene. Venecijanski komisija je zabrinuta i kada je reč o sastavu Državnog veća tužilaca (DVT) napominjući da bi, ukoliko se usvoji predlog Ministarstva pravde, od 11 članova četiri birala skupština, a dva člana bi bila postavljena po funkciji – ministar pravde i Republički javni tužilac.

"Bitno je da u DVT-u ne dođe do dominacije vladajuće skupštinske većine kako bi ovo telo imalo kredibilitet i steklo poverenje javnosti u sistem", navodi se između ostalog u mišljenju Venecijanske komisije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE