Obrenovac, 19.04.2021

KAKVI SU DANAS ODNOSI SRBIJE I SAD?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 29.07.2019.
Pre 101 godinu naša zastava vijorila se nad Belom kućom

Foto:Telegraf/Wikipedia
Juče je navršena tačno 101 godina otkako je na četvrtu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata, u Sjedinjenim Američkim Državama obeležen je "Srpski dan". Tada se prvi put u istoriji američke velesile zastava druge države zavijorila nad Belom kućom, čime je Srbiji odata počast za doprinos i žrtve tom ratu. Do dana današnjeg Srbija je ostala prva, a pored Francuske i jedina strana država koja je imala tu čast.

Visoki američki zvaničnici, na čelu sa tadašnjim predsednikom Vudroom Vilsonom i državnim sekretarom Robertom Lensingom, izrazili su poštovanje prema žrtvi i borbi srpskog naroda i srpska trobojka podignuta je iznad Bele kuće ali i na svim zgradama javnih institucija u Vašingtonu.

Na današnji dan, 1918. godine predsednik Vilson izdao je saopštenje o tome američkom narodu koje je pročitano u crkvama širom zemlje i objavljano u skoro svim uticajnim dnevnim novinama, a predsednik je zamolio svoj narod da se moli za pokoj duša palih žrtva u Prvom svetskom ratu.

I proslava stogodišnjice bila je u znaku savezništva i prijateljstva između srpskog i američkog naroda. A, poštovanje koje su SAD ukazale Srbiji i srpskom narodu bilo je na najvišem nivou.

Sada već vek i jedna godina od tog događaja, odnosno prošlogodišnje obeležavanje istog kroz niz zajedničkih događaja dobro je za resetovanje odnosa dve zemlje, kaže za Telegraf.rs Vladimir Marinković potpredsednik Skupštine Srbije.

- I ove godine se ukazivanje poštovanja nastavlja, pre samo nekoliko dana u poseti Srbiji i predsedniku države Aleksandru Vučiću bio je Dejvid Vujić, jedan od sedmorice Srba koji je radio na projektu "Apolo 11" - rekao je Marinković.

On ističe da su SAD i Srbija povezane i da postoji mnogo zajedničkih događaja koje treba da obeležavamo. Marinković je rekao da je danas ekonomska saradnja između dve države odlična, a da je politička saradnja podignuta na veoma visok nivo.

- Svi ti događaji i proaktivan pristup srpske strane, koje je pre svega tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić 2014. godine pokrenuo i "resetovao" odnos sa Sjedinjenim državama imaju konkretne rezultate - kazao je on.

Marinković kaže da se odnos SAD i Srbije ne zasniva samo na rečima već se odražava kroz investicije i da u prilog tome idu činjenice da u američkim kompanijama u Srbiji radi 20.000 ljudi, a da je američka država, kroz dinacije i investicije, u Srbiju u prethodnih 15 godina uložila preko milijardu dolara.

- Ono što je za nas i naš narod najvažnije je i američka pozicija u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Oni danas imaju drugačiji stav nego pre samo nekoliko godina - kaže Marinković i dodaje:

- Pre samo nekoliko godina američka administracija u Stejt Departmentu je pitanje Kosova stavljala sa strane smatrajući da je to pitanje rešeno. Danas, što je neuobičajeno za jednu tako veliku i moćnu državu, oni imaju izmenjen stav. Taj stav je sada usmereniji ka tome da žele da saslušaju i argumente Srbije i da žele da pomognu u rešavanju ovog problema tako da se uvaže i legitimni srpski interesi u južnoj pokrajini.

Potpredsednik Skupštine kaže da je stav SAD umnogome promenjen samim tim što žele da pomognu i kosovskim Albancima i Republici Srbiji i srpskom narodu.

- Njihov stav je da treba da pomognu i kosovskim Albancima i srpskom narodu da reši problem na jedan pošten, dugoročan i održiv način uvažavajući nacionalne interese Republike Srbije -zaključuje Marinković u razgovoru za Telegraf.rs.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE