Obrenovac, 14.07.2020

NIŠTA OD NASTAVKA PREGOVORA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2019.
Nova prilika za obnovu dijaloga 1. ili 2. jula u Parizu

Foto:Predsedništvo Srbije
"Zaključak samita u Berlinu je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog", rekao je sinoć predsednik Aleksandar Vučić po završetku samita u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru. Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita. Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

„Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao”, rekao je Vučić a prenosi Tanjug.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH. Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih diktatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

„Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i mislim da smo to uspeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način”, ocenio je on.

„Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu”, rekao je Vučić. On je rekao da je u Berlinu održana serija teških sastanaka. Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

„Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu”, rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu. On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

„Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo”, rekao je Vučić.

Inače, učesnici sastanka su istakli važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da prate napori u jačanju poverenja, a pristali su i da intenziviraju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone. Svi učesnici su potvrdili opredeljenje da sarađuju u okvirima Berlinskog procesa i složili su se da će unaprediti saradnju kako bi sprečili radikalizaciju i kako bi se borili protiv terorizma i nedozvoljene trgovine oružjem kao i neregularnih migracija.

Učesnici su naglasili nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava, dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija. Složili su se da su održive reforme ključ za evropsku perspektivu regiona i jačanje otpornosti društava protiv izazova današnjeg vremena, a ponovo su potvrdili posvećenost stabilnosti regiona, zaključuje se u nacrtu, koji bi trebalo da bude usvojen na sastanku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE