Obrenovac, 07.08.2020

BRNABI─ćEVA: TO NIJE EU U KOJU VERUJEM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2019.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan

Foto:Tanjug / Dimitrije Goll


´╗┐

Ona je dodala da ima nekoliko stvari koje su nejasne, a posebno je kritikovala što EU primenjuje dvostruke aršine po pitanju Kosova.

Brnabi─ç je, na konferenciji za štampu pošto joj je šef Delegacije EU Sem Fabrici predao izveštaj o napretku, koji je u Brisleu ju─Źe predstavio evrospki komesar Johanes Han, rekla da ima nekoliko stvari u tom dokumentu koje su nejasne, nemaju logiku i „ulaze u domen zabave“.

Rekla je da nije uspela da u─Ĺe detaljno u preporuke, i dodala da su nam ocene va┼żne, ali da su prepopruke još bitnije.

„Nastavi─çemo da implementiramo preporuke Evropske komisije, i nastavi─çemo da obra─çamo pa┼żnju na suštinu, ne formu“, poru─Źila je Brnabi─ç.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, i stalnim i sve ─Źeš─çim incidentima.

„Zabrinuta sam nedostatkom konkretne reakcije EU na sve što se dešava. Pre svega danas je 2.226 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. Brisel je garant Sporazuma, i EU je garantovala njegovu primenu“, objasnila je Brnabi─ç.

Prenela je da u izveštaju o napretku stoji da Priština „tek treba da se anga┼żuje oko uspostavljanja ZSO“ i podvukla da to pokazuje dvostruke standarde.

„Zabrinuta sam i zbog nedostatka reakcije na incidente kakvi su bili ju─Źe i svakako na to da Priština od 6. novembra ne samo da krši CEFTA sporazum, ve─ç jasno krši i SSP. Brisel ima mehanizme da pokrene postupak zbog kršenja SSP. Ali osim verbalnih osuda nisu pokrenuli te mehanizme“, podvukla je ona.

Brnabi─ç je kazala da to nije EU u koju ona veruje.

„Ako je EU za vladavinu prava i ako toliko instsira na tome, neka institiraju na vladavini prava kada su oni u pitanju, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO, neka poštuju sporazum o S SP. U tom sporazumu ima mehanizhama šta se dešava kada neko krši“, podvukla je i istakla da Srbija nastavlja svoj evropski put.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE