Obrenovac, 21.09.2020

USKORO NOVI TEKST USTAVNIH AMANDMANA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2018.
Kuburović o predstojećim izmenama Ustava sa šefom delegacije EU

Foto:Ministarstvo pravde
Ministarka pravde Nela Kuburović razgovarala je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem o napretku Srbije u okviru Pregovaračkog poglavlja 23, kao i o predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je saopšteno iz tog resora, ministarka Kuburović je ukazala da će Ministarstvo pravde uskoro završiti novi tekst ustavnih amandmana, koji će biti u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Ona je dodala da će nakon toga, ministarstvo organizovati još jedan okrugli sto, kako bi predstavilo novi tekst amandmana i kako bi se otklonile eventualne nesuglasice.

Ambasador Fabrici je pozdravio organizovanje dodatnog orkuglog stola od strane ministarstva i ukazao da potrebno pronaći kompromis, kojim će biti zadovoljne sve zainteresovane strane.

On je takođe pozitvno ocenio predstojeće javne debate u vezi sa ustavnim amandmanima za čiju će organizaciju biti nadležan skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakodavstvo, ukoliko Narodna skupština usvoji inicijativu vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodih poslanika.

Govoreći o zakonopisnoj aktivnosti, ministarka je istakla da je posle više godina usaglašen tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koje se trenutno nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava, nakon čega će biti prosleđen vladi na usvjanje.

Pored tog nacrta, vladi će na usvajanje biti prosleđen i Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je dobio pozitivno mišljenje, kako Evropske komisije, tako u „Eurodžasta“, istakla je Kuburović.

Ona je rekla da ministarstvo očekuje i mišljenje Evropske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, za koji je takođe planirano da se do kraja godine nađe pred narodnim poslanicima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE