Obrenovac, 21.09.2020

PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRATIO JAVNOSTI


Izvor: Novosti online,Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2018.
Sa Putinom u Moskvi prioritetno o KiM

Foto:Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sinoć javnosti povodom dramatične situacije na Kosovu i Metohiji.

- Po treći put ove godine, na apsolutno ne primeren način, ugrožen je mir od strane prištinskih vlasti. Pokušali su da se od Srbije dobije odgovor koji bi uz pomoć jednog dela Međunarodne zajednice, iskoriste za satanizaciju naše zemlje, rekao je Aleksandar Vučić.

- Neki su se trudili ceo dan da stvari banalizuju i da pretvore u običnu šetnju, kafu u maltretiranje ljudi i vratili se nazad kao da se ništa nije dogodilo.

U operaciju u kojoj je učestvovalo 110 i 130 specijalaca ROSU, svi naoružani dugim cevima. Očistili su sve puteve, brutalno malteretirali četiri osobe. Ni za jednu od tih stvarni nisu imali razloga.

- Sastav jedinica koje su upale na sever je bio etnički čisto albanski. 100 odsto pripadnika ROSU u ovom banditskom upadu bili su albanci. Pogažen je sporazum o slobodi kretanja. Pogažena je rezolucija 12/44 na koju se ni oni, ni njihovi zapadni saveznici odavno ne obaziru - dodao je predsednik.

U samo dva slučaja kosovska vojska ima pravo da uđe na teritoriju severa Kosova.

- Prvi slučaj je uz odobrenje NATO-a i drugi slučaj uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice! Ovi uslovi nisu alternativni, već su obavezni! Srbe niko nije pitao, niti obavestio! - rekao je predsednik.

- Videlo da naš narod nema na koga se osloni osim na sebe i srpsku državu! - dodao je. 

- Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima - rekao je Vučić.

SA PUTINOM U MOSKVU PRIORITETNO O KIM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kroz nekoliko dana u Moskvi, razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom jučerašnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

"Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva", podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

O SPUŠTANjU BORBENE GOTOVOSTI - NAKON PROCENA I KONSULTACIJA

Odluku o spuštanju borbene gotovosti oružanih snaga doneću nakon procene i u dogovoru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kad donesem odluku o strepenu borbene gotovosti Vojske Srbije javnost će biti obaveštena. To je suvereno pravo predsednika Republike", rekao je Vučić novinarima.

"Nikoga ne ugrožavamo. I danas vidimo koliko vojska može da bude odvraćajući faktor u prevenciji bilo kakvih sukoba", zaključio je predsednik Vučić.

Podsetio je da se postavilo pitanje zašto nije išao u Njujork da se sastane sa Hašimom Tačijem.

"O čemu da razgovaramo? Je l' Albanci imaju da nam kažu nešto drugo osim da nam prete ratom? Ja ne zovem Srbe da se ujedine protiv Albanaca, zovem ih da se ujedinimo u borbi za istinu. Još tri puta ako se ovako nešto ponovi, to više ni neće biti vest. Ni za Srbe sa severa Kosova više neće biti vest. Brutalno su lagali da nikoga nisu zadržavali i privodili", istakao je Vučić.

On je dodao da ćemo neku formu razgovora morati da imamo, "pa i sa ovakvim provokatorima, a zbog srpskog naroda", ali da to treba ostaviti rukovodstvu Srbije, ukazavši da je poverenje zbog svih prevara izgubljeno. 

OD ČEGA DA SE VIŠE UZDRŽIMO, GOSPODO IZ BRISELA?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu i upitao EU od čega to Srbi više treba da se uzdrže.

"Ponovo se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu", rekao je Vučić i dodao da je rekacija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

"Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od cega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič...sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima", rekao je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

"Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete", dodao je Vučić.

SKUPA TAČIJEVA KAFA

Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je predsednik Aleksandar Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

"Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo...skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu?", zapitao je Vučić u vanrednom obraćanju naciji.

A, kako je primetio, i "impresije" koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju.

"On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi", naveo je Vučić. 

DA LI IŠTA ZNAČE DOGOVORI SA EU I NATO?

Predsednik Srbije upitao je u vanrednom obraćanju javnosti povodom akcije ROSU na severu KiM šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

"Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio", rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE