Obrenovac, 16.07.2020

'TAJMAUT ZA KOSOVO'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2019.
Beograd, Priština, Brisel - svejedno je

Foto:MAJA KOCIJANČIČ/TWITTER
Pad vlade u Prištini, o čemu se sve glasnije govori, i raspisivanje izbora usporili bi pregovore Beograda i Prištine, ali istovremeno bi otvorili prostor kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da ponovo preuzima ulogu glavnog pregovarača u dijalogu.

Asistent Fakulteta političkih nauka (FPN) Stefan Surlić najave iz Prištine o mogućem raspisivanju prevremenih izbora zbog neslaganja oko ukidanja taksi na srpsku robu vidi kao ozbiljne jer su, kako kaže, razlike između koalicionih partnera nepremostive.

- Već duže vreme njihove izjave deluju kao predizborne, jer se pred očekivani sporazum sa Beogradom, radikalizuju poruke i pokazuje nespremnost za bilo kakvom vrstom kompromisa. Izbori će svakako usporiti pregovore, ali u političkom smislu to znači da Tači ponovo preuzima ulogu glavnog pregovarača u punom kapacitetu - rekao je Surlić.

On ocenjuje da bi izbori u Prištini mogli da budu izlazna strategija, jer se očekuje neka vrsta "tajm auta" u političkom procesu u vezi sa KiM, zbog izbora za Evropski parlament koji će biti održani na proleće.

- Mislim da smo sada u periodu stagnacije kada je reč o nekim konrektnim koracima u rešavanju problema. Sada smo u fazi u kojoj se puno toga otvara i stavlja na pregovarački sto. Međutim, tu među Albancima postoje politička previranja i mislim da su upali u sopstvenu zamku oko pregovaračkog procesa podizanjem očekivanja zbog uvođenja taksi - rekao je Surlić.

On istovremeno predlog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o održavanju dvonedeljne konferencije, koja će osigurati da Beograd prizna nezavisnost Kosova vidi više kao ultimatum nego racionalni politički predlog.

- Haradinajev predlog više je platforma za radikalne zahteve i ultimatum Beogradu i međunarodnoj zajednici, nego racionalni politički predlog pomoću kog bi se došlo do kompromisa - naveo je on, komentarišući Haradinajevo pismo upućeno svetskim premijerima u kojima, pored predloga o konferenciji, postavlja uslove koje bi Srbija, SAD i EU trebalo da ispune da bi došlo do konačnog sporazuma i ukidanja taksi.

I za analitičara Dejana Vuka Stankovića izbori, bilo da su oni u Beogradu, Prištini ili Briselu za evropski parlamet predstavljaju "tajmaut" u dijalogu, a kada je reč o ideji održavanja međunarodne konferencije za Kosovo smatra da je ne treba unapred odbaciti. Jedino je, kako je rekao, veliko pitanje to, kako bi konferencija bila pripremana i šta bi zapravo bilo na stolu, ali i to ko bi bili učesici.

Dodao je da pretpostavlja da bi pored predstavnika Srba i Albanaca, EU ili glavnih zemalja zapada i SAD moralo da se nađe mesta i za stalne članice SB UN Kinu i Rusiju.

- Samo ako uključuje više aktera za Srbiju može biti pirhvatljivo. Učešće Kineza i Rusa za Srbiju bi bilo mnogo prhvatljivije nego da su učešće isključivo vodećih zemalja zapada. Veliko je pitanje na kakvu bi konferenciju Haradinaj pristao. Ako bi bila pod okriljem SAD, svakako bi to bio prijvatljivo, ali sumnjam da bi Srbija prihvatila samo arbitaržu SAD, jer su oni glavni sponzori i kreator kosovske nezavisnosti - kazao je on.

Stanković je dodao da je od te konferencije o Kosovu možda realnije održavanje međunarodne konferencije o granicama na prostoru bivše Jugoslavije jer su sve te države, izuzimajući Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, prilično fragilne.

- Ako govorimo o samom Kosovu, veliko je pitanje o čemu bi se na toj konferenciji raspravljalo. Imali ste i konferenciju u Rambujeu i Parizu, koje su završne neuspehom, jer tada je unapred bilo prejudicirano rešenje. Imali smo i mirovne pregovore u Beču, u prvoj polovini prošle decenije koji su isto neslavno završeni - rekao je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE