Obrenovac, 20.01.2022

POTPISANA DEKLARACIJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2019.
Snažna podrška putu Srbije ka EU

Foto:Printscreen
U "Deklaraciji iz Bukurešta", koju su potpisali lideri Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, snažno i aktivno se podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i napori naše zemlje da ispuni kriterijume za pridruživanje bloku.

U dokumentu sa sastanka kvadrilaterale ističe se da Rumunija, Bugarska i Grčka pozdravljaju napore i napredak srpske vlade u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i ohrabruju Srbiju da nastavi tempo reformi i osigura njihovu održivost i nepovratnost.

"Tri države članice EU će nastaviti da dele sa Srbijom njihovo sopstveno iskustvo u vezi sa procesom pristupanja, i prenose stručno znanje i veštine za uspešan pregovarački proces", navodi se u dokumentu, koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Rumunije, Grčke i Bugarske - Viorika Daničila, Aleksis Cipras i Bojko Borisov.

Podseća se i na "istorijsku obavezu" EU iz Solunske deklaracije i naglašava da je "budućnost Balkana u Evropskoj uniji", kao i na deklaraciju iz Sofije, u kojoj je istaknuto da je "EU odlučna da ojača i intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona".

Potpisnici deklaracije navode da su, godinu dana nakon što je objavljen paket o proširenju EU iz 2018, u kojem je ponovljena posvećenost EU verodostojnoj perspektivi proširenja i istaknuto jače angažovanje EU na Zapadnom Balkanu, odlučili da će cilj njihovih zajedničkih napora biti da pretvore 2019. u godinu "ostvarljivih rezultata", u skladu sa preuzetim obavezama i sopstvenim principima zasnovanim na zaslugama. U deklaraciji se navodi i da će dodatno biti unapređen rad na razvoju transportnih veza između četiri države i produženju Transevropske transportne mreže (TEN-T) u jugoistočnoj Evropi, uz poseban fokus na saobraćajne koridore Zapad-Istok i Sever-Jug.

Naglašava se i značaj makroregionalnog pristupa za stimulaciju ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mesta, uključujući u okviru EU strategije za dunavsku regiju (EUSDR), Inicijative tri mora i Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Potpisnici napominju da "snažno veruju" da bi trebalo dodatno ojačati energetsku bezbednost, kako na evropskom tako i na regionalnom nivou, što je, kako se navodi, prioritet za njihove države i EU. U deklaraciji se ističe da se pridaje veliki značaj da gasnih interkonektora između četiri države, među kojima su i gasni interkonektori između Bugarske i Srbije i Rumunije i Srbije, budu u potpunosti operativni kako bi postali ključni deo sveukupne evropske infrastrukture energetske bezbednosti i doprineli implementaciji Energetske unije.

U deklaraciji se izražava zadovoljstvo zbog političkog dijaloga na viskom nivou i sveukupne saradnje između četiri države i ukazuje na značaj redovno dijaloga između Rumunije, Grčke, Bugarske i Srbije. Ističe se i značaj regionalne saradnje, pomirenja i dobrosusedskih odnosa i pozdravlja izvanredan napredak koji su postiglu Bugarska i Grčka u jačanju bilateralnih odnosa u pogledu perspektive odnosa sa Severnom Makedonijom.

Potpisnici "Deklaraciji iz Bukurešta" navode i da su spremni da zajednički razvijaju i jačaju saradnju kako bi promovisali održiv razvoj, ekonomski i društveni napredak svojih zemalja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE