Obrenovac, 07.07.2020

FABRICI O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2019.
Poruka Srbiji da bude brža i posvećenija

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predstavljen je pre dva dana u Briselu. Šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici je naveo da je Srbija napredovala, pogotovo što se tiče ekonomskih reformi, ali da postoji čitav niz reformi koje moraju da se nastave.

Kao i prethodne godine u Izveštaju za Srbiju, Evropska komisija je ocenila Srbiju po ekonomskim reformama. Ekonomska situacija je bolja, privredni rast je evidentan, sve ide u dobrom pravu, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a šef delegacije EU Sem Fabrici.

Međutim, Fabrici dodaje da postoji čitav niz reformi koje Srbija mora da nastavi da radi kako bi naprdovala. Posebno je istakao vladavinu prava gde, kako kaže nema dovoljno napretka i gde je potrebno uraditi više.

- Komisija je razmatrala i regionalnu saradnju, odnose sa susedima. Sa, naravno, akcentom na tome da mora da se nastavi dijalog ka normalizaciji odnosa - istakao je Fabrici.

Preporučio je da sve institucije pogledaju Izveštaj, vide kakve su preporuke EK, posebno kada je reč o preporukama koje se daju za dalji napredak kako bi svi zajedno mogli da postignemo bolje rezultate.

Fabrici je prokomentarisao i reagovanje premijerke Ane Brnabić na Izveštaj Evropske komisije.

- Premijerka je iznosila komentare koji su uglavnom bili pozitivni. Ona je izrazila i potpuno legitimno stavove o nekim delovima izveštaja, ali i komentar koji je dala je da će Srbija ostati posvećena evropskim integracijama, da će razmotriti preporuke u izvštaju i da će shodno tome reagovati - naveo je Fabrici.

DIJALOG MORA DA SE POKRENE

Fabrici je rekao da je, što se tiče odnosa Beograda i Prištine, situacija i dalje teška. Pozvao se i na jučerašnju izajvu Federike Mogerini kada je predstavljala Izveštaj u Briselu, a to je da je status kvo neodrživ i da sve što se događa može da se pretvori u incident.

-Poruku koju je ona poslala je da se dijalog mora ponovo da se pokrene, jer što manje dijaloga ima to je veći rizik da dođe do teškoća i zato je važno obnoviti dijalog. I mi smo to u našem izveštaju to jasno i izneli da je neophodno za nastavak dijaloga da se takse ukinu i taj stav nije promenjen - istakao je šef delegacije EU.

Dodao je da je poruka za Srbiju da mora da se kreće napred, da bude brža, posvećenija i fokusiranija.

Što se tiče 2025. godine kada se očekuje da Srbija pristupi EU, Fabrici je rekao da po definiciji proces pristupanja ne može da ima rok.

- Ne možete da očekujete da će do određenog trenutka svi kriterijumi biti ispunjeni. Dve hiljade dvadeset peta – mi smo je zvali kao idikativni datum koji je Komisija postavila kako bi se realizovale određene reforme. Takođe, pre par godina Komisija je rekla da, ako se pogleda situacija, da može tako da bude, ali ne mora da znači da će tako i biti - naveo je Fabrici.

POSEBNA PUTANJA SVAKOG PARTNERA

Pored Srbije, izveštaj Evropske komisije dobile su i druge zemlje pregovarači u regionu. Fabrici kaže da se procena komisije zasniva na sopstvenim zaslugama i da svaki partener ima svoju putanju.

Podsetio je da je Crna Gore počela pregovre sa EU 2012, Srbija 2014. godine, a da je BiH tražila da bude kandidt i juče je Komisija dala svoje mišljenje.

- Ono što je važno za ovaj paket je da je Komisija predložila da se sa Albanijom i Severnom Makedonijom otovre pregovri. U tom smislu Evropska komisija je ostala veoma posvećena, gura proces proširenja na Zapadni Balkan - rekao je Fabrici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE