´╗┐ Srbija 25. juna otvara nova poglavlja

Obrenovac, 21.08.2018

Srbija 25. juna otvara nova poglavlja


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2018.
U evropskim diplomatskim izvorima navode da se o─Źekuje otvaranje 'najverovatnije dva' poglavlja.

Foto:Getty Images


´╗┐

Srbija ─çe 25. juna u Luksemburgu otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, potvr─Ĺeno je Tanjugu u Savetu u Briselu.

U evropskim diplomatskim izvorima navode da se o─Źekuje otvaranje "najverovatnije dva" poglavlja.

Ne odbacuje se, me─Ĺutim, i mogu─çnost da se do 25. juna zemlje ─Źlanice EU saglase i oko otvaranja još jednog poglavlja, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Srbija je od 35 poglavlja otvorila 12, od kojih su dva i privremeno zatvorena. 

"Broj otvorenih poglavlja zavisi─çe od procene zemalja ─Źlanica koliko je Srbija napredovala u dve klju─Źne oblasti - reformi vladavine prava i dijalogu sa Prištinom", ponovili su u Briselu. 

Zemlje ─Źlanice u ovom trenutku procenjuju izveštaj o godišnjem napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila u aprilu. 

Izveštaj je predstavio mešovite rezultate kada je re─Ź o postignutom u oblastima vladavine prava u zemlji. 

U petak se o─Źekuje da predstavnici Evropske slu┼żbe za diplomatske poslove usmeno izveste predstavnike zemalja ─Źlanica o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u izvorima bliskim pregovara─Źkom procesu. 

O─Źekuje se i da ─çe ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovi─ç slede─çe nedelje razgovarati sa ambasadorima zemlja ─Źlanica u Briselu i upozna ih sa ostvarenim napretkom Srbije. 

Pred zemljama ─Źlanicama u ovom trenutku se nalazi pet poglavlja za koje je Srbija predala svoje pregovara─Źke pozicije. 

U pitanju su poglavlje 33 - finansijske i bud┼żetske odredbe, poglavlje 9 - finansijske ulsuge, poglavlje 13 - ribarstvo, poglavlje 18 - statstika i poglavlje 17 - ekonomska i monetarna politika. 

U diplomatskim izvorima navode da jedino za poglavlje 17 nije vremenski i tehni─Źki izvodljivo dati saglasnost do 25. juna. Napominju da je zemljama ─Źlanicama potrebno izme─Ĺu ─Źetiri i pet meseci od dobijanja pregovara─Źke pozicije da završe tehni─Źke procedure oko otvaranja poglavlja. 

Sva ostala poglavlja ─Źekaju "zeleno svetlo" zemalja ─Źlanica. 

Za sada najviše saglasnosti ima za poglavlje 33, gde se ─Źeka još samo odobrenje “klju─Źnih zemlja ─Źlanica”, dok poglavlja 9 i 13 imaju oko polovine potrebnih saglasnosti od ukupno 28 zemlja ─Źlanica. 

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug navode da ─çe odluka o broju otvorenih poglavlja sa Srbijom zavisiti i od ”ukupne dinamike napretka regiona”, odnosno od toga da li ─çe se zemlje EU saglasiti oko otvaranja pregovora sa Albanijom i Makedonijom. 

Istog dana kada Srbija bude otvarala nova pregovara─Źka poglavlja, na marginam sastanka ministra spoljnih poslova EU u Luksemburgu odr┼ża─çe se i Me─Ĺuvladina konferencija sa Crnom Gorom koja je do sada otvorila 30 pregovara─Źkih poglavlja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE