Obrenovac, 21.09.2020

JEFTIN RAD, KORUPCIJA, HEROIN, PRANJE PARA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2018.
Evo šta CIA kaže u izveštaju o Srbiji...

Foto:GettyImages/Alex Wong
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je najnovije izveštaje o zemljama sveta.

U izveštaju o Srbiji navodi se da su glavni faktori za povoljan privredni rast Srbije ekonomske reforme i strateška lokacija države.

U izveštaju, objavljenom na sajtu CIA, kao povoljni faktori navode se i "relativno jeftina i kvalifikovana radna snaga" i sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama članicama Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kao glavne ekonomske izazove, CIA je izdvojila stagnirajuće prihode domaćinstava, potrebu za stvaranjem novih radnih mesta u privatnom sektoru, strukturne reforme državnih preduzeća, reforme javnog sektora.

Kao druge izazove označila je neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva. U izveštaju CIA spominje i da je Srbija "tačka pretovara" heroina iz jugoistočne Azije ka zapadnoj Evropi, kao i da ima ekonomiju "osetljivu na pranje novca".

U poglavlju izveštaja koje se odnosi na međunarodne probleme navodi se da Srbija protestuje jer su SAD i druge države priznale nezavisnost Kosova. U izveštaju se dalje navodi da nekoliko hiljada mirovnih snaga, predvođenih NATO i pod privremenom administrativnom misijom UN, na Kosovu nastavlja da održava mir između "albanske većine i srpske manjine na Kosovu".

Takođe, navodi se da Srbija i dalje ima nerešen granični spor sa BiH i Hrvatskom oko granice na Drini, odnosno Dunavu, ali i neka druga nerešena bilateralna pitanja koja datiraju od sukoba devedesetih godina.

CIA je na sajtu objavila i da se Srbija, po potrošnji na odbrambene programe Vojske, nalazi na 85. mestu od 153 mesta svetskih zemalja koje su se našle na listi i da je u tome ispred Hrvatske (91), a iza Crne Gore (64). Pored osnovnih podataka koji se odnose na podatke o predsedniku i premijeru države, državno uređenje, geografski položaj, broj stanovnika, klimu, računanje vremena, CIA je navela i da stranci državljanstvo Srbije ne stiču automatski rođenjem i da je period dobijanja državljanstva oko tri godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE