Obrenovac, 18.02.2019

Vučić: Vreme da se posvetimo prijateljstvu i budućnosti


Izvor: Tanjug,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 22.06.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom

Foto:Tanjug,Zoran Žestić
Nakon toga, Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvori stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Vučić je preneo da je sa Radevom razgovarao o sukobima u prošlosti i o tome kako na najbolji način može prevazići prošlost.

Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti“, objasnio je on. Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji.

Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja napreduje velikom brzinom. Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskom putu Srbije. Zahvalio se Radevu i zato što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže o Kosovu.

„Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije moraju biti saslušani“, naglasio je Vučić. Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima. Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku. „Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent izmedju naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati“, rekao je on.

"Idem, ali nisam optimista..."

Govoreći o dojalogu u Briselu, Vučić je rekao da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

"Moram da kažem da ću ići u Brisel da razgovaram, ali sam prilično obeshrabren, imajući u vidu sve izjave prethodnih dana od aktera nečega što bi trebalo da bude dijalog", rekao je Vučić.

Posle susreta sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom, Vučić je rekao novinarima da "nikada ne voli da govori protiv nekoga" prilikom susreta s gostima iz inostranstva, "čak ni o tome da li je taj neko ispunio obaveze iz sporazuma".

Vučić je rekao da "nije optimista", ali da je posao svih državnih organa da budu "pristuni tamo gde treba" i da se bore za interese svoje zemlje, ali i regiona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE