Obrenovac, 18.02.2019

JOKSIMOVIĆ: Ukoliko se reforme ubrzaju, 2025. nije nerealan datum za ulazak Srbije u EU!


Izvor: Espreso.rs/Večernje novosti,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 23.06.2018.
Ona je kazala da će rezolucija Evropskog parlamenta biti usvojena tek u novembru

Foto:Zorana Jevtić
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji navodi da nije nerealno da Srbija 2025. postane članica ako ubrza reforme.

- Vrlo pozitivna delklaracija. Vrlo je pozitivno govorila o reformama Srbije. Čak je rečeno je da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme upravo iz ovih oblasti (vladavina prava, prvosuđe i sloboda medija) ubrzaju - rekla je Joksimović.

Ona je kazala da će ta rezolucija EP biti usvojena tek u novembru, a da je vrlo pohvalna za ekonomiju Srbije i da se vidi da Srbija nesumnjivo učestvuje u procesu pomirenja.

Govoreći o otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, ministarka je rekla da je poglavlje 33 (budžetske i finansijske odredbe) važno jer će se Srbija pripremiti za učešÄ‡e u zajedničkom budžetu EU i 13 (ribarstvo) koje će otvoriti podsticaje za obnovu ribljeg fonda.

- Naše uplate će biti manje od onoga što ćemo dobijati za ukupan razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu - rekla je Joksimović.

Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom i da ojača vladavinu prava, pošto nezavisnost pravosuđa nije osigurana i još nema napretka u slobodi izražavanja i medija, navodi se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

U nacrtu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera navodi se da srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, kao i da treba ubrzati rad na normalizaciji odnosa s Kosovom što treba da bude definisano pravno obavezujućim sporazumom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE