Obrenovac, 18.02.2019

Zašto Srbija otvara samo dva nova poglavlja u pregovorima sa EU?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2018.
Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke probleme u EU, kaže resorna ministarka

Foto:Printscreen
Poglavlja otvaramo nekad brže i više, nekad sporije i manje, ali dinamika postoji, a do kraja juna otvorićemo najverovatnije dva - 33 (budžetske i finansijske odredbe) i 13 (ribarstvo), rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović upitana da li Srbija treba da bude nezadovoljna zato što se najavljuje samo dva nova poglavlja u junu, a Vlada Srbije kaže da je Srbija spremna za pet poglavlja.

"Proces evropskih integracija je kompleksan i nije imun na političke probleme u EU. Smatram da je EU trenutno u fazi preispitivanja sopstvenih problema, pa se proces proširenja ne nalazi visoko na listi prioriteta i tu vidim razlog nešto smanjene dinamike", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je važno da se poglavlja otvaraju i da Srbija radi na novim, da bude spremna kada se prilike poboljšaju.

"Strpljenje, odgovorna rešenost i upornost, ne pokazivanje frustracija u procesu integracija, moji su principi, pa i onda kad stvari nisu idealne. To zahteva pozicija ministra za evropske integracije i time se rukovodim",rekla je Joksimovićeva.

Visoki izvor iz Saveta Evrope za "Novosti" tvrdi da bi bilo mnogo da se u ovom trenutku, odjednom, otvori pet poglavlja.

"Države članice ne žele da se prebrzo napreduje u iščekivanju najavljene reforme EU. Zato su neke najskeptičnije zemlje smatrale da treba "spustiti loptu" i ne žuriti previše", rekao je neimenovani sagovornik "Novosti".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE