Obrenovac, 02.10.2022

NAJAVA RAZLAZA U SZS


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2020.
Sukob Obradovi─ça i ─Éilasa zbog vakcina

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs


Pokret Dveri nije potpisao apel Evropskoj komisiji za dobijanje “evropske vakcine” protiv koronavirusa, koju je incirala udru┼żena srpska opozicija na ─Źelu sa Savezom za Srbiju. Kako saznaje Nova.rs iz izvora bliskih SzS, ovim povodom došlo je do rasprave izme─Ĺu Boška Obradovi─ça, lidera Dveri, i Dragana ─Éilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, ─Źija je partija jedna od incijatora apela.

Pored SSP, pomenuti apel su potpisale i Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret za preokret, Gra─Ĺanska platforma, Pokret slobodna Srbija, “Ne davimo Beograd”, Dr┼żavotvorni pokret Srbije i Udru┼żeni sindikati Srbije Sloga.

Na pitanje zbog ─Źega je došlo do sukoba sa ─Éilasom, Obradovi─ç je rekao da Dveri dele brojne stavove sa ostatkom opozicije, ali da ipak postoje teme po kojima se razlikuju.

“Jedna od njih je upravo nabavka novih vakcina protiv koronavirusa. Mi tu imamo jedan znatno uzdr┼żaniji stav od ostatka i vlasti i opozicije. Nije bilo nikakvog sukoba, izuzev ako se pod tim ra─Źuna sukob mišljenja, što je normalna i uobi─Źajena stvar u demokratiji. Mi smatramo da gra─Ĺani Srbije ne bi smeli da budu zamor─Źi─çi bilo kakvih novih vakcina, bilo da one dolaze iz Kine ili Evropske unije. U tom smislu, smatramo da treba otvoriti široku javnu raspravu kakve su nam vakcine potrebne, da li imamo nacionalnu referentnu labaratoriju koja mo┼że da proveri njihovu ispravnost i zdravstvenu bezbednost”, istakao je Obradovi─ç.

Lider Dveri je istakao da ga posebno brine iskustvo od pre 10 godina i ─Źinjenica da je epidemiolog Predrag Kon bio na ─Źelu Kriznog štaba koji se borio sa epidemijom svinjskog gripa.

“Tad je nabavljeno više miliona vakcina, što je kasnije dovelo do istrage, a ve─çina tih vakcina na kraju nisu ni upotrebljene. Mnogo je kontroverznih pitanja koji tra┼że odgovore u vezi sa ovom epidemijom, smatramo da gra─Ĺani moraju da imaju slobodu izbora i niko ne bi smeo da bude prisilno vakcinisan, niti ka┼żnjavan ukoliko to ne ┼żeli”, isti─Źe Obradovi─ç, naglašavaju─çi da Dveri nisu “antivakseri”.

“Mi smatramo da je imunizacija zdravstvena tekovina koja je itekako bila uspešna i mnogo pomogla protiv zaraznih bolesti. Ipak, poslednjih nekoliko godina smo, od jedne obavezne vakcine, došli do dvadeset i jedne. Mnoge od njih su nepoznatog porekla i kvaliteta, što je izazvalo ozbiljne sumnje kod gra─Ĺana Srbije. Mislim da o tome ne treba da odlu─Źuju politi─Źari, ve─ç medicinska struka, mimo ovog kompromitovanog i re┼żimskog Kriznog štaba”, istakao je lider Dveri.

Šta stoji u apelu opozicije Evropskoj komisiji

Podsetimo, ranije ovog meseca, ujedinjena srpska opozicija uputila je apel Evropskoj komisiji sa zahtevom da zemlje Zapadnog Balkana uklju─Źi u nabavku vakcine protiv koronavirusa.

U saopštenju se navodi da EU pregovara sa pet renomiranih farmaceutskih kompanija o nabavci vakcine i napominju da i gra─Ĺani Zapadnog Blakana, kojih ima oko 20 miliona, zaslu┼żuju da im se pomogne na isti na─Źin kao i drugim gra─Ĺanima Evrope.

“Na ovaj na─Źin EU bi pokazala da evropska solidarnost nije rezervisana samo za one koji ┼żivi u zemljama EU, ve─ç je vrednost koja ne poznaje granice”, isti─Źu iz srpske opozicije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE