Obrenovac, 02.12.2022

RUSIJA PODRŽAVA TERITORIJALNI INTEGRITET SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2019.
Medvedev u Skupštini govorio o kosovskom pitanju

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev, u jučerašnjem obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine, čestitao je građanima Srbije 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, poručivši da Srbiji želi mir, slobodu prosperitet i blagostanje.

On je rekao da mu je čast što je posetio u Beogradu baš na dan kada se obeležava oslobođenje od fašizma.

- Naši odnosi nisu se promenili. Čast mi je što učestvujem u ovom velikom danu. Čestitam bratskom srpskom narodu 75. godišnjicu oslobođenja od fažizma i želim vam mir, slobodu, prosepritet i blagostanje - poručio je Medvedev.

On je istakao da je oko 9.000 sovjetskih vojnika poginulo i sahranjeno tokom operacije oslobođenja Jugoslavije a da je samo tokom beogradske operacije poginulo više od 4.000.

- Važno nam je da u Srbiji pamte njihovo junaštvo i heroizam i brižljivo čuvaju grobove sovjetskih vojnika. Rusija vam je zahvalna na tome - naglasio je Medvedev.

Dodao je da sa posebnim osećajem polaže vence na spomenik oslobodiocima Beograda i da Rusija ceni težnju Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavljate reviziji istorije.

Podsetio je da je Srbija okupila i predstavnike Besmrtnog puka, što je posebno važno dok se u nekim zemljama ruše spomenici vojnicima koji su ih oslobodili od fašizma.

Navodi da je na delu otvorena propaganda nacističkih ideja kao i da su agresivne akcije neonacista postale redovna pojava. Medvedev ukazuje da to ne samo da je opasno, već podriv ai principe međunarodnh odnosa koji su razrađeni posle Drugog svetskog rata.

Predsednik ruske vlade rekao je i da Rusija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da je to uvek radila, i da će nastaviti to da čini. Rekao je i da je važno očuvanje nacionalnih interesa, da Rusija teži mirnom rešenju kosovskog problema i poštovanju Rezolucije 1244.

- Ne treba ići ni na zapad ni na istok, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju. Mi smo protiv konfliktnog pristupa - kazao je on, istakavši da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU, kao i da mu nije jasno šta je ko time dobio.

Izrazio je nadu da Evropska unija neće zameriti Srbiji na potpisivanju trgovinskog sporazuma sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ocenio da stav EU "ili istok ili zapad" ne vodi u pravom smeru.

Medvedev je podsetio da će 25. oktobra u Moskvi, u prisustvu srpske premijerke Ane Brnabić, taj sporazum biti potpisan.

- Ne treba saradnju usmeravati na ''ili - ili'', ne treba reagovati na ideološke obmane i klišee i biti protiv takvog destruktivnog pristupa, nego razmišljati pragmatično i razvijati pragmatičnu saradnju - poručio je Medvedev u Skupštini Srbije i dodao da je Rusija protiv konfliktnog pristupa.

Potpisivanje sporazuma sa EAEU za Srbiju znači pristup tržištu od 180 miliona ljudi, da će izvoz pojedinih srpskih proizvoda na tom tržištu biti liberalizovan, ali i da će to učiniti Srbiju privlačnijom ruskim i ostalim investitorima iz Evroazije.

- Sa našim partnerima mi gradimo Evroazijsku uniju, koja se zasniva na ravnopravnosti i poštovanju interesa jednih drugih. Međutim, Evroazijska unija nije zatvoren klub, već smo otvoreni za saradnju i sa drugim zemljama - rekao je Medvedev.

Kaže da su partneri iz EU odbacili saradnju sa Rusijom.

- Rusija zbog toga ne tuguje, ali je to ostavilo posledice na rešavanje brojnih zadataka u Evropi i na ekonomiju, zbog čega su izgubljene milijarde evra koje se ne mogu povratiti - zaključio je Medvedev.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE