Obrenovac, 02.10.2022

ISTRA┼ŻIVANJE


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2020.
U EU ho─çe polovina gra─Ĺana, za NATO 9 odsto

Foto:Shutterstock


Polovina gra─Ĺana Srbije je za ─Źlanstvo u EU, a samo devet odsto je za ─Źlanstvo u NATO, pokazuje istra┼żivanje javnog mnjenja koje je danas predstavio Izvršni direktor CeSid-a Bojan Kla─Źar.

Istra┼żivanje je sprovedeno u saradnji sa CEAS-om o stavovima gra─Ĺana po pitanju NATO, EU i SAD, a Kla─Źar je rezultate izneo na 8. “Beogradskoj NATO nedelji”.

Istakao je da je polovina gra─Ĺana za ─Źlanstvo Srbije u EU dok se tome protivi 31 odsto gra─Ĺana.

Kada je re─Ź o ─Źlanstvu u NATO savezu samo 9 odsto ispitanika podr┼żava to, dok je 72 odsto gra─Ĺana protiv, a kao glavni razlog, kako je objasnio, za ─Źlanstvo jeste bezbednost.

Na pitanje šta gra─Ĺane najviše spre─Źava da podr┼że ─Źlanstvo u NATO, 63 odsto stanovnika je odgovorilo NATO bombardovanje 1999. godine.

Ispitivanje pokazuje, kako je dodao, da veoma mali broj ljudi zna koliko je bilo ta─Źno civilnih ┼żrtava, kao i da 58 odsto njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do porasta broja obolelih od kancera.

Kla─Źar je istakao da je primetno da 65 odsto gra─Ĺana podr┼żava produbljivanje saradnje sa SAD, a 40 odsto ispitanika smatra da se politika SAD unapredila kada je re─Ź o Srbiji.

Direktorka CEAS-a Jelena Mili─ç je kao veoma ohrabruju─çe ocenila to sto je 65 odsto gra─Ĺana za produbljivanje saradnje sa SAD.

Istra┼żivanje su zajedno sproveli Centar za evroatlantske integracije i CeSid.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE