Obrenovac, 20.01.2022

BRNABIĆ SA ŠPANSKIM ŠEFOM DIPLOMATIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2019.
Ako dobije potvrdu, Borel će zastupati stav EU oko KOSOVA

Foto:Tanjug/Slobodan Miljević
Postoji prostor za bolje odnose Srbije i Španije i zato je važno da Beograd krajem ove ili tokom naredne godine poseti španski premijer, rekla je predsednica vlade Ana Brnabić posle razgovora sa španskim i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Sa druge strane, Borel je potvrdio da će ako bude visoki predstavnik EU, u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti objektivan i balansiran.

- Razgovarali smo najviše o bilateralnim odnosima, postoji veliki prostor za unapređenje tih odnosa, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Predsednik Vlade Španije nikada nije bio u poseti Srbiji i to je nešto što mora da se promeni - rekla je Brnabić.

Kako je rekla, Srbiju i Španiju vezuje mnogo toga a cilj je da, ako se do kraja septembra formira vlada u Španiji, predsednik španske vlade do kraja godine poseti Srbiju, što do sada nije bio slučaj, a ukoliko se poseta do tada ne realizuje, da ona ostane za 2020. godinu.

Podsetila je da je pre mesec dana u Španiji bio i ministar obrazovanja Mladen Šarčević i da se razgovaralo o tome kako uspostaviti bolju saradnju u oblasti obrazovanja i najavila da će u oktobru u Madridu biti održan preduzetnički forum Srbija-Španija.

- Činimo polako korake kako bismo imali što bolju saradnju i političku i ekonomsku - rekla je ona.

Nezaobilazna tema razgovora bilo je i pitanje Kosova i Metohije, a Brnabić kaže da je Borel, kao ministar spoljnih poslova Španije, zastupao stavove te zemlje - a to je nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Krajem oktobra, početkom novembra, ako dobije potvrdu EP kao visoki predstavnik EU on će zastupati stavove EU. A stav EU je neutralan po pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije jer nema konsenzusa medju članicama Unije. Ali jedan od prioriteta visokog predstavnika će svakako biti, kao i do sada, da radi na pronalaženju eventualnog dugoročnog rešenja, dugoročne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine - rekla je Brnabić.

Dodala je da je Borelu skrenula pažnju na dve stvari važne iz našeg ugla - a to je Briselski sporazum o normalizaciji na kojem je i potpis visokog predstavnika i kojem je EU garant za impementaciju, a koji Priština nije primenila šest godina nakon potpisivanja.

- Šta će nova EK raditi sa tim Briselskim sporazumom, da li će ostati garant, odnosno da li će uraditi ono što tim potpisom mora da uradi, tj. da garantuje da će Priština implementirati Briselski sporazum - rekla je premijerka.

Druga stvar na koju mu je skrenula pažnju su takse koje je Priština uvela a koje su direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala sa EU.

- Šta će EU uraditi po tom pitanju? Takse su danas na snazi devet meseci. Ako Priština krši S SP šta će visoki predstavnik i predsednik EK učiniti po tom pitanju. To su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti i moći EU da pokaže i na svom primeru da je vladavina prava zaista važna - istakla je Brnabić.

Nisu, kako kaže, razgovarali o tome kada bi dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto.

- On je principijelan čovek koji je rekao: Ja još nisam potvđen kao visoki predstavnik EU. Ako budem, biću balansiran, objektivan i kao jedan od prioriteta staviću na sto postizanje konačnog rešavanja ovog pitanja i dugoročnu normalizaciju - navela je premijerka.

Ocenila je da bi potvrda imenovanja Borela za funkciju visokog predstavnika EU bi bio dobar potez EU, ne zbog stavova Srbije već zato što Briselu, kako kaže, treba manje birokrata a više ljudi poput Borela, "iskrenih, hrabrih, sa mnogo iskustva i koji mogu da doprinesu jačem glasu EU".

Razgovarali su i o procesu daljeg proširenja EU, a na pitanje Tanjuga šta Srbija može da očekuje od Španije po tom pitanju, predsednica vlade kaže:

- Španija je zemlja koja je pristalica agende proširenja i koja podržava Srbiju u tom procesu i vidi Srbiju kao najvažniju zemlju Balkana u tom smislu i kao stub regionale stabilnosti zbog čega smo i razgovarali da je jako važno da predsednik vlade Španije poseti Srbiju i da na toj osnovi počnu da se grade neki mnogo bolji odnosi - rekla je ona.

Brnabić je kazala i da se apsolutno ne postavlja pitanje da li treba da se sprovode interne reforme EU ili proširenje.

- To je proceš koji mora da ide paraleno, simultano - rekla je ona, podsetivši da je i nova predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla da će proširenje biti jedan od prioriteta i da Evropa neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE