Obrenovac, 12.08.2020

ZAVRŠNI ČIN MISIJE KUKANA I FLEKENŠTAJNA U BEOGRADU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 31.08.2019.
Razgovorali sa predstavnima PSG i SzS

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić/Profimedia,Ilustracija:Nikola Jovanović
Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn razgovarali su, u sedištu delegacije EU u Beogradu, sa predstavnicima vanparlamentarnog Pokreta slobodnih građana, a zatim i sa predstavnicima Saveza za Srbiju.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister je, tokom poslednjeg susreta sa predsednikom Vučićem, najavio dolazak delegacije EP u okviru istraživačke misije Evropskog parlamenta o jačanju parlamentarnog dijaloga u Narodnoj skupštini Srbije.

Kukan i Flekenštajn došli su u srpsku prestonicu posle pomenute najave, uz objašnjenje da će njih dvojica da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji, te da stave na raspolaganje svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na Zapadnom Balkanu.

PSG: KONSTRUKTIVAN RAZGOVOR

Predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) Petar Miletić i Natan Albahari rekli su Tanjugu posle sastanka sa bivšim poslanicima EP Eduardom Kukanom i Klutom Flekenštajnom u sedištu delegacije EU, da je Brisel upoznat sa njihovim predlogom da se EU uključi u razgovore između vlasti i opozicije, ali da danas nije bilo takvih konkretnih zaključaka.

Miletić je kazao da su imali konstruktivan razgovor sa Kukanom i Flekenštajnom, kao i sa delegacijom EU u Beogradu o izbornim uslovima i izborima koji će se održati na proleće 2020.godine.

On je rekao da na sastanku nije bilo posebnih zaključaka i da u ovom trenutku ne mogu da kažu da li će se ponovo sastati.

Miletić je kazao da nisu razgovarali o bojkotu izbora, niti su stekli utisak da neko na njih vrši pritisak da donese bilo kakvu odluku o tome.

- Nismo o tome razgovarali, niti ćemo donositi odluku na osnovu toga ko je za bojkot. Mi ćemo napraviti široke konsultacije unutar našeg pokreta i samostalno doneti odluku - rekao je Miletić.

Albahari je kazao da su oni juče ponovili stavove PSG koje je predsednik Sergej Trifunović izneo u pismu Dejvidu Mekalsiteru o posredovanju EU u razgovorima između vlasti i opozicije.

- Sastanak je korak u dobrom smeru da se to možda i desi. Mislim da je prerano da se donose neke odluke o tome. Za sada se još uvek istražuje teren - rekao je Albahari.

SzS TRAŽI ISPUNJAVANJE 42 USLOVA

Predstavnici Saveza za Srbiju, Dragan Ðilas, Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić tražili su juče od bivših evroposlanika Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna garancije da će biti ispunjena 42 zahteva sa protesta "1 od 5 miliona", preneo je predsedavajući Saveza, Zelenović.

Oni su se na sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom, u sedištu delegacije EU u Beogradu, zadržali više od sat vremena.

- Želeli smo da dobijemo garancije da će 42 zahteva biti ispunjena, a prvi se tiče promene svih članova REM do 15. septembra. Posle bismo mogli da razgovaramo o svim ostalim stvarima - rekao je Zelenović Tanjugu.

On nije hteo da govori o detaljima sastanka.

RAZGOVARALI I PARLAMENTARNIM STRANKMA I SA VUČIĆEM

Predstavnici DS, Narodne stranke i Stranke slobode i pravde u četvrtak su pojedinačno razgovarali sa Kukanom i Flekenštajnom kao parlamentarne stranke, a juče su u svojstvu predstavnika Saveza, dok su jučerašnju seriju sastanaka počeli susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Do ovakvog angažmana sada već bivših ervoparlamentaraca došlo je, inače, prema nezvaničnim informacijama, na inicijativu Evropskog parlamenta, posle pisma predsednika PSG Sergeja Trifunovića Dejvidu Mekalisteru, kojim je tražio posredovanje EU u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE