Obrenovac, 19.05.2019

OD FANTOMSKIH AGENCIJA DO KAFANSKIH TRANSAKCIJA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.04.2018.
Finansiranje stranaka u i dalje lov u mutnom

Foto:D.Milenković,RAS Srbija
Od fantomskih agencija do kafanskih transakcija: finansiranje političkih partija u Srbiji - naročito pre i tokom izbornih kampanja - uzalud je striktno zakonski definisano kad se praksa odvija u sivoj zoni.

Prošlo je skoro dve godine od kada je u javnosti prvi put prezentovan nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, u kojem se ne navodi izričito da će se ovo telo baviti monitoringom finansiranja političkih aktivnosti partija. Donošenje zakona odloženo je 2016. godine, pa i iduće 2017. godine, a ni ove godine nije visoko na agendi Skupštine, Vlade i Ministarstva pravde.

- U ovom trenutku ne zna se šta će biti sa zakonom - kaže Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija“.

Kome uopšte treba ovaj zakon, kad se - pokazuje već letimična analiza - sve stranke u Srbiji finansiraju lovom u mutnom, kroz rupe između odredaba i članova zakona, nejasnim transakcijama?

Poslednjih 15 godina (a sasvim sigurno i odranije) taj novac se koristi za najrazličitije aktivnosti: od banalnih - plaćanja dnevnica aktivistima, do kriminalnih - kupovine glasova.

- Svojevremeno, oko 2008. godine recimo, glavni finansijeri političkih partija bile su marketinške agencije. To se, otprilike, poklopilo sa godinama uspona Demokratske stranke i G17+, čiji su finansijeri i bile te agencije. Neke od njih bile su stvarne, firme koje su funkcionisale, ali bilo je i mnogo onih koje su osnivane samo u tu svrhu, da bi se nakon izbora gasile. Naš zakon je, inače, jako restriktivan po tom pitanju: kada pogledate ko ne može da finansira političke stranke, tu je jako mnogo subjekata, pa se na kraju sve svede na ovakve firme - kaže Minić.

No, poslednjih godina nema ni takvih kompanija, što je, ispostaviće se, još gore po ukupnu sliku.

To čak i nije pitanje zakona: kakav god zakon da usvojimo, ne možemo pratiti tokove novca u kešu - kaže Minić.

Taj novac se koristi za kupovinu glasova ili kupovinu prostora u medijima, ali neoficijelnog, ne onog koje je vidljivo kroz zakupljeni medijski prostor...

2012: „Začuđujuća ravnodušnost“

Nekoliko godina kasnije - te prelomne 2012. godine - izveštaj predsednika Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Stojiljkovića o monitoringu izbora zvučao je tragikomično.

- To je mali novac, ali u kampanji se uspostavljaju veze oko tendera, nabavki i ulazi se u sivu ekonomiju, i to je rodno mesto delovanja novca na politiku - rekao je profesor FPN.

Slučaj koji je pod lupu javnosti dospeo godinu dana kasnije otkrio je mehanizam koji slikovito svedoči o sudbini takvih postupaka. Naime, kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), te 2013. godine Milinko Živković, u to vreme funkcioner SNS, izmirio je u junu račun od 200.000 dinara u zaječarskom hotelu „Srbija-Tis“. Prethodno je uzeo novac od 19 ljudi, deo dodao i sam, a onda u gotovini, mimo računa stranke, platio smeštaj aktivista angažovanih tokom kampanje za lokalne izbore. Agencija za borbu protiv korupcije primetila je ovaj događaj, podnela prijavu, da bi slučaj - tri godine kasnije - krivično zastario, a potom bio kvalifikovan kao prekršaj.

2017: Kafanske transkacije

Imali smo prilike da čujemo i tumačenje predsednika Vučića o pojedinačnim donacijama građana, kojih je SNS u kampanji za izbore 2017. imao čak 6.940.

- Sad ću da vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje u kafani, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al’ pretpostavljam. Ja kažem: „a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku“ - rekao je Vučić u intervjuu za portal „Insajder“.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti je jasan: pojedinac ne može da donira iznos veći od 20 prosečnih plata; isti zakon kaže i da je ovaj primer - u kojem se praktično prikriva pravi donator sredstava - krivično delo koje je kažnjivo robijom od tri meseca do tri godine.

- Ne znam da je bilo pokretanja slučaja pred sudom, a nije da nije bilo afera. Ovde se ne sme amnestirati tužilaštvo: oni bi morali da imaju razlog da se sami oglase i sami pokrenu postupak - kaže Nenadić.

Zbog toga je Agencija za borbu protiv korupcije, krajem 2017, zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da uradi kontrolu transakcija SNS zbog sumnje da ovaj novac ptiče od krivičnih dela.

Otkup glasača na putu do izbornog mesta

Zlatko Minić kao najtežu posledicu neregulisanih novčanih tokova vidi kupovinu glasova.

- Kupovina glasova ne samo što je krivično delo, već i u korenu podriva demokratiju. Tragedija je da mi decenijama pričamo o tome, a imali smo samo nekoliko otvorenih postupaka i jednu presudu, čini mi se. Ali, nikada pred izbore nismo čuli ozbiljne pozive od predstavnika partija i tužilaštva da se ne dopusti kupovina glasova - kaže Minić i navodi jeziv primer iz prakse:

„Čuli smo, na primer, za kupovinu 10-20 glasova koja je tekla ovako: organizatoru kupovine plati se 100 evra da dovede ljude na glasanje; on ih pokupi i krene da ih vozi do biračkog mesta; usput sretne istog takvog čoveka iz suparničke stranke; ovaj mu da 150 evra i otkupi birače.“

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE