Obrenovac, 02.10.2022

OPOZICIJA OZNAČILA POČETAK KAMPANJE BOJKOTA


Izvor: Beta/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2020.
Đilas kaže - poslušali smo narod

Foto:Tanjug/Andrija Vukelić
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da deo opozicije nije doneo odluku o bojkotu izbora, već da je "poslušao svoj narod".

"Obećavam da ćemo se izboriti za sve poštene izbore i za promenu sistema, da najbolji budu na mestu koje im pripada, bez obzira na pripadnost političkoj partiji, i to je naš zadatak", rekao je Đilas na skupu opozicije kojim je označen početak kampanje bojkota izbora.

On je rekao da oni koji budu izašli na izbore rade u korist lidera Sprske napredne stranke Aleksandra Vučića.

"Na tim listama samo je jedno ime 'Vučić', i svako ko će sedeti u parlamentu zove se 'Vučić'", rekao je Đilas. 

On je ocenio da je danas pitanje časti boriti se protiv vlasti i kako se izrazio, biti "na ovoj strani". Đilas je rekao da je čuo kako Vučić snima spot u kojem kao taksi vozač vraća nekoga iz inostranstva.

 "Zbog tebe su mnogi otišli iz ove države, ali vratiće se kad ti odeš s vlasti", poručio je Đilas Vučiću.

On je pozvao u bojkot, kako bi se svi koji su otišli iz države vratili, a oni koji nisu, da ostanu u Srbiji. 

"U bojkot za slobodnu Srbiju", pozvao je Đilas.

Jeremić: Zajednička želja nam je da vidimo normalnu, poštenu i demokratsku Srbiju

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je svim prisutnim na jučerašnjoj opozicionoj promociji bojkota izbora zajednička želja da vide normalnu, poštenu i demokratsku Srbiju. 

"Ovo nije običan dan. Ovo je najtopliji 1. februar u istoji Beograda. Ta toplota je simbol Sunca koje se ponovo rađa i koje će rasterati oblake laži, prostakluka, primitivizma i izdaje koji se već osam godina nadvijaju nad Srbijom", izjavio je Jeremić. 

Ocenio je da u normalnim zemljama nema podela na "mi ili oni", dok takvo stanje vlada u Srbiji, i naveo da je to proizvod totalitarizma.

"U Srbiji nakon osam godina autokratije koja se pretvara u diktaturu postoje dve strane - postoje oni i postojimo mi - mi da bismo im videli leđa. Ali, ne da bismo im videli leđa u interesu stranaka ili ideologija nego da bi stvari u Srbiji bile normalne", kazao je on.

Naveo je da predstoje izbori i da su pred javnosti meseci na kojima će biti "laži i šumova" kojima će vlast pokušati da podeli i zbuni opoziciju. 

"Zapamtite da šta god ko uradio i pričao, na dan izbora ostanite kod kuće. Nemojte izaći na republičke, lokalne ili pokrajinske izbore jer je jedini put totalni bojkot", ocenio je on. 

Dodao je da će "cirukus" biti gori nego ikada, a da će opoziciju činiti lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i drugi koji će biti "lutke" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Jedini pravi otpor se nalazi u ovoj sali", istakao je Jeremić. 

Obradović: Momentalna ostavka Brnabić i Vučića

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović poručio je da zahteva slobodne izbore i da svi zajedno spreče izbore koji to nisu. 

Obradović je na skupu kojim je opozicija započela kampanju bojkota izbora rekao da zahteva momentalnu ostavku Vlade Ane Brnabić i "samoizabranog" predsednika države Aleksandra Vučića, jer nikada nisu pobedili na slobodnim izborima. 

Prema njegovim rečima, već osam godina širi se otrov sa opasnošću da "zarazi sav narod".

"Grešio sam i ja, vređao sam nekoga u svojoj bespomoćnosti", rekao je Obradović i dodao da su lažni izbori izvor svakog otrova.

Novinar Srđan Škoro izjavio je da je bojkot izbora "glogov kolac" za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i njegovu vlast posle koje neće moći da se "povampiri".

Škoro se na skupu opozicije koji označava početak kampanje bojkota izbora prvi obratio okupljenima, i ocenio da je bojkot izbora u Srbiji ljudska obaveza. 

"Ko izađe na izbore taj je Vučićev 100 odsto i on više nije opozicija", kazao je on i dodao da posle bojkota ništa neće biti isto.

Naučni saradnik na Institutu za fiziku Slobodan Prvanović podsetio je na Zahtev za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije, koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice. Prvanović je istakao važnost tačnog izveštavanja javnog medijskog servisa i obrazložio da RTS to ne čini. 

Trifunović: Bojkot nije povlačenje, opozicija će tek "cepati cipele"

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da u politiku nije ušao da bi se "igrao" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već da bi ga poslao na "đubrište istorije". 

"Izvini, mili (Vučiću), što te vraćamo u period života iz kojeg vučeš najveće traume, ali opet ćeš morati, dete moje, da se igraš sam. To je tužno. Idi kući i izvuci svoje krpene lutke, ali ovog puta bez nas u teatru apsurda u koji želiš da nas smestiš", kazao je Trifunović.

Rekao je da bojkot izbora ne predstavlja povlačenje i dodao da će opozicija "tek cepati cipele" kako bi pokazala narodu da ne treba da pristane na poniženje, "jer dostojanstvo i sloboda nemaju cenu". 

Naveo je da je "zahvalan na ponudama" koje je navodno dobio od vlasti i dodao da Vučić treba "da shvati da neće da se igra ni za cenzus, ni za 500.000 evra, niti da bude Dačić na mestu Dačića".

"Zašto ne učestvujemo u tvojim predstavama? Nalazimo se u zgradi starog Doma sindkata, danas su sindikati uništeni, radnici poniženi i obestrpavljeni. Preko puta je Dom omladine, a vi omladinu terate iz zemlje i mrzite decu", dodao je on.

Trifunović je svoj stav obrazlažio time da državu vode "seljačine i korumpirane pijavice". 

"Nećemo da se igramo zato što se opljačkali sve, ali vam dostojanstvo ne damo. Integritet nema cenu, slobodni smo građani. Aco, sloboda nema cenu. Ne pristajemo da mislimo da su čemer, nesreća i siromaštvo naša sudbina", kazao je Trufunović.

Rakić: Ne pristajem da učestvujem u unapred pokradenim izborima

Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić izjavila je da nema dilemu da li su važniji skupštinski mandati ili oporavak Srbije te nikada ne bi pristala da učestvuje u unapred pokradenim izborima. 

"Ne bih pristala da učestvujem na unapred pokradenim izborima i postanem narodna poslanica koja će da prima poslaničku platu dok opozicionari dobijaju batine u Vučićevoj Srbiji", kazala je ona.

Rakić je pozvala da se Srbija uredi, a po njenim rečima to počinje tako što će biti održani izbori "onako kako treba".

"Izborimo se za slobodne i poštene izbore jer je to prvi korak ka stvaranju poštene Srbije", rekla je ona.

Ocenila je da se učešćem u "simulaciji izbora" neće ništa promeniti, već će sve ostati isto. 

Predsednik Državotovornog pokreta Slobodan Samardžić rekao je da je bojkot jedini časni odgovor na situaciju u Srbiji. 

"Ovde u ovom ne-poretku, snalaze se samo falange koje varaju i kradu", rekao je Samardžić. 

Srpska opozicija koja je donela odluku o bojkotu izbora započela je u Beogradu u Kombank dvorani "prvi zajednički skup", nakon čega je održana protestna šetnja do zgrade Radio televizije Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE