Obrenovac, 09.07.2020

BILATERALNI ODNOSI DVE ZEMLJE ZASNOVANI NA ČVRSTOM POVERENJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.06.2019.
Dačić i ambasador Kipra izrazili međusobnu podršku za teritorijalni integritet

Foto:Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Republike Kipar u Srbiji Konstantinos Elijades izrazili su snažnu i principijelnu uzajamnu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog inegriteta dve zemlje, a sa kiparske strane je izražena puna podrška procesu evropskih integracija Srbije.

U razgovoru, koji je protekao u srdačnoj atmosferi, potvrđeno je da su bilateralni odnosi dve države zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski utvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dve države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Republika Srbija, kako se navodi, sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije u istočnom Mediteranu i osuđuje svaku aktivnost koja nije u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Konvenciju UN-a o pravu mora.

- Republika Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kipra, uključujući i suverena prava Kipra da istražuje i iskorišćava prirodne resurse u svojoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sve ekonomske aktivnosti u ovoj zoni mogu da se sprovode samo uz saglasnost kiparskih vlasti i uz poštovanje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora.

- Očekuje se od Turske da se ponaša u skladu sa osnovnim principima međunarodnog prava, kako bi se izbegao rast tenzija i pogoršanje bezbednosne situacije u regionu - navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se Srbija, koja je suočena sa svojim problemima i neophodnošću odbrane nacionalnih interesa, snažno zalaže za dijalog kao jedini mogući mehanizam mirnog rešavanja sporova i, s tim u vezi, ukazuje na "neophodnost uzdržavanja od unilateralnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju dijalog i mogućnost postizanja rešenja".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE