Obrenovac, 02.10.2022

VARHELJI SUTRA U BEOGRADU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2020.
'Donosi' novu metodologiju proširenja EU

Foto:Tanjug/AP
Evropska komisija danas izlazi u javnost sa predlogom nove metodologije proširenja, a već sutra resorni komesar Oliver Varhelji "doneće" taj predlog u Beograd, gde će takođe razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Tema sastanka će, svakako, biti nastavak evrointegracija.

Varhelji je ranije pozvao Srbiju da ubrza proces EU reformi i izneo očekivanja da bi do kraja njegovog mandata "bar jedna zemlja iz regiona mogla biti spremna za ulazak u EU".

Njegov kolega, šef evropske diplomatije Đozep Borelj je ovih dana, međutim, precizirao da je rešenje odnosno normalizacija odnosa sa Prištinom uslov za dalji napšredak zemlje u EU integracijama, a kraj procesa dijaloga je teško prognozirati.

Nova metodologija, sa kojom Varhelji stiže ove sedmice u Beograd odgovor je Brisela na zabrinutosti Pariza da li je dosadašnji proces adekvatan i nadalje.

Nakon što je u oktobru 2019. godine Francuska zakočila politiku proširenja Unije uslovljavajući otvaranje pregovora o članstvu Severene Makedonije i Albanije promenom metodologije procesa pristupanja, zemlje članice EU su naložile novoj Evropskoj komisiji da što je pre moguće izađe sa konkretnim predlozima kako odgovoriti na to, ali i na očekivanja i nastojanja drugih zemlja članica da se unapredi proces pristupnja, odnosno da se učini kredibilnijim i efikasnijim.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji je već najavio da će se nova metodologije proširenja zasnivati na četriri kriterijuma: kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

On je dodao da promena metodologije pristupnja ne dovodi u pitanje politiku proširenja EU, niti bi trebalo da utiče na Srbiju i Crnu Goru, koje su već u procesu pregovora.

Nakon usvajanja i predstavljanja predloga nove metodologije pristupnja 5. februara u Briselu, komesar Varhelji će o tome razgovarati sa predsednikom Vučićem.

Odvojeni sastanci komesara za proširenje biće organizovani i sa premijerkom Anom Brnabić i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković, kažu Evropskoj komisiji.

U Komisiji najavljuju da će Oliver Varhelji u Beogradu razgovarati i sa predstavnicima političkih grupa i opozicije.

Dvodnevnoj poseti komesara Varheljija Beogradu 6 i 7. februara pridružiće se i poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Izvestilac za Srbiju, Bilčik, kaže da će deo posete Beogradu biti posvećen i sagledavanju rezultata Međupartijskog dijaloga o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

- Želim da saslušam sve strane i da da vidim kako se primenjuje dogovoreno u prvoj fazi međupartijskog dijaloga. Želim da čujem o promenama u uslovima za parlamentarne izbore koji se očekuju na proleće - kaže Bilčik.

Komesar Oliver Varhelji je prilikom otvarnja novog pregovarčkog poglavlja sa Srbijom u decembru 2019. godine ocenio da su "očekivanja Brisela od Srbije visoka" i da su zemlji neophodni solidni i opipljivi rezultati reformi u ključnim oblastima kao što su demokratija, vladina prava i sloboda medija kao i sporvođenje "široke i usaglašene" izborne reforme.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE