Obrenovac, 20.01.2022

O SASTANKU U BERLINU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2019.
GRUBJEŠIĆEVA: Ako se EU ne zainteresuje više za Balkan, neki drugi mogli bi da uskoče

Foto:Beta/Miloš Miškov
Ukoliko se EU ne zainteresuje više za Balkan, pre svega najmoćnije zemlje, neki drugi akteri, koji imaju interes da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine i povećaju uticaj u regionu, mogli bi da "uskoče", upozorila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

"Pre svega mislim na SAD, a zatim na Rusiju, Kinu, Tursku. Svi su oni zainteresovani", rekla je Grubješićeva za RTS. Ona je dodala da je to jedan od razloga i zbog kojeg je sazvan sastanak u Berlinu.

"Videlo se da drugi akteri imaju svoje interese, želje, namere da učestvuju u rešavanju odnosa Beograda i Prištine i da povećaju svoj uticaj u regionu. Ako neće EU, ima ko hoće, ko je spreman, jer u međunarodnim odnosima nema vakuuma", rekla je Suzana Grubješić i konstatovala da je region postao igralište između velikih i regionalnih sila".

Ona je ukazala na promenu stava Vašingtona kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine do koje je, kako je navela, došlo kada je savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton rekao da bi razgraničenje, kao dogovor dve strane, bilo prihvatljivo za SAD.

Međutim, istakla je Suzana Grubješić, tome se usprotivila nemačka kancelarka Angela Merkel i oni koji vode spoljnu politiku te zemlje. "Ukoliko žele da sve konce uzmu u svoje ruke, moraće (EU) mnogo aktivnije da se bave regionom", ocenila je Grubješićeva.

Ona je dodala da, bez obzira na sve izazove s kojima se EU suočava, ona mora da vodi računa o svom dvorištu. Osvrnula se i na predstojeće izbore za Evropski parlament, navodeći da sve prognoze pokazuju da će raspored ostati sličan, što znači, kako je navela, da neće biti drugačijeg tretiranja Srbije.

"Ono što nas treba da brine jeste da li će ostati pozicija komesara za proširenje, da li će uopšte funkcionisati udubuće na taj način ta institucija", rekla je Suzana Grubješić, navodeći da postoji dilema, koja nije nova, oko toga da li da se ta pozicija zadrži ili da se čitavo proširenje priključi departmanu službe za spoljne poslove.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE