Obrenovac, 06.07.2020

BRISEL NEMA SNAGU ZA KOSOVSKO PITANJE


Izvor: Beta/Insajder,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2019.
Popović: U Vladi se nikada nije razgovaralo o razgraničenju s Kosovom

Foto:Srđan Ilić
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da “ne zna šta je razgraničenje”, da se u Vladi Srbije nije razgovaralo o toj ideji, ali i da zna da je srpski narod protiv bilo kakve podele Kosova.

Popović je za TV Prva rekao da se u Vladi nikada nije razgovaralo o razgraničenju, da pregovore vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da to radi “briljantno”.

On je naveo i da su Briselski pregovori propali i da Brisel nema tu snagu da reši kosovsko pitanje, već u to moraju da se uključe SAD, Rusija i Kina.

“Sa albanske strane nemate nikakve sagovornike. Srbija je u Briselskim pregovorima dala sve, a nije ništa dobila i oni su propali”, rekao je Popović.

Popović je dodao i da Srbija “neće dati ni metar teritorije”, ali da je ipak za kompromis.

Kao predlog za rešenje kosovskog pitanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom prošle godine pominjao razgraničenje, bez preciziranja o čemu se tačno radi, da bi u oktobru naveo da u tom predlogu nije uspeo „jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji“ ne precizirajući na koji je način utvrđena volja građana. On je u više navrata naveo i da oni koji govore protiv „razgraničenja“ ne znaju ni šta znači taj pojam.

Vučić je zatim nedavno izjavio da će Kosovo dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ali da to neće biti zato što će on da ga prizna, već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudio, ne preciziravši šta je tačno nudio, ni kome.

Upitan da objasni kakvo je to rešenje on imao u vidu, rekao je da “ne može da ponudi narodu nešto što nije dogovorio”.

„Odbijena je ideja, a da je niko nije čuo. Ja nisam mogao da ponudim nešto javno. Kako da ponudim narodu nešto što nisam dogovorio o uspostavljanju granice koja bi bila pravedna. Meni se čini da se svi prave ludi“, rekao je Vučić i dodao da „nije fer da priča o nečemu što nije dogovorio i što ne bi bilo prihvaćeno s druge strane”.

Predstavnici prištinskih vlasti, predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj u više navrata su ideju o razgraničenju ocenili kao “neprihvatljivu”, navodivši da je jedino rešenje za nastavak dijaloga “priznanje nezavisnosti Kosova”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE