Obrenovac, 02.10.2022

ZAŠTO SADA MOŽE?


Izvor: N1,Petar Gajić,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2020.
Poslanici u klupama posle mesec i po dana vanrednog stanja

Foto:Screenshot


Mesec i po dana od uvođenja vanrednog stanja, telo koje je po Ustavu i trebalo da ga uvede, konačno će se sastati. Parlament Srbije, prema još nezvaničnim informacijama, zasedaće od utorka, a za očekivati je da prva odluka bude potvrđivanje odluke o vanrednom stanju, a odmah zatim bi trebalo i da se raspravlja o rebalansu budžeta Srbije. Zašto sada može, a pre mesec dana zasedanje Skupštine nije bilo moguće, pitaju se i opozicija i pojedini politički komentatori.

Pune sale u Skupštini Srbije neće biti još dugo vremena. Štaviše, kada je uvođeno vanredno stanje, skupovi više od 100 ljudi bili zabranjeni. Shodno tome, Skupština se nije ni sastala da donese odluku, već su mere stupile na snagu trojnim potpisom predsednika, premijerke i predsednice skupštine. Sada, pak, iako su na snazi mnogo drastičnije mere - zabranjeno je okupljanje više od dve osobe - Skupština će se ipak sastati.

"Razumeo sam da će parlament zasedati kako bi usvojio neophodne ekonomske mere. Važno je da parlament zaseda kako bi se održao demokratski dijalog u zemlji", izjavio je šef Delegacije Eu u SRbiji Sem Fabrici.

Srbija je zapravo jedina zemlja u Evropi koja je potpuno obustavila rad najvišeg zakonodavnog tela u toku epidemije koronavirusa, zbog čega je kritikovana u Briselu i Strazburu, a takođe je dobila preporuke OEBS-a da parlament obnovi rad.

"To je jedna strana medalje. Druga strana je što vlast želi da legitimizuje odluke koje u u međuvremenu donosene kroz uredbe i zaključke uz supotpis predsednika. Osim toga, skupština će imati jednu propagandnu dimenziju veličanja predsednika u borbi protiv virusa. Pljuštaće pohvale", kazao je politikolog Boban Stojanović.

Lider Dveri Boško Obradović tvrdi da će poslanici u klupe jer vlast žuri da što pre nastavi izborni proces i da zakaže izbore najverovatnije za Vidovdan, u nedelju 28 juna.

"Oni su se potpuno izgubili. Ukidaju ne samo parlament već svaki mogući oblik kontrole nad radom izvršne vlasti i predsednika, odnosno predsednika SNS Srbije, kako ga ja preciznije nazivam", kazao je lider Dveri Boško Obradović.

Zvanično još nije poznato kako će predsednica skupštine Maja Gojković obezbediti da svi poslanici stanu u salu, a da budu na propisanih dva metra razmaka, niti da li će doći i poslanici stariji od 65 godina.

Saša Radulović i njegov pokret Dosta je bilo, koji su prethodnih nedelja redovno održavali konferencije u parlamentu - imaju pretpostavku kako će zasedanje izgledati.

"Pod pritiskom sponzora iz Berlina, (Vučić) u stvari zakazuje Skupštinu. Ono što hoće da uradi je da ljude uvodi tamo sa skafanderima, da ih drži po tri metra jedne od drugih, da ih razbacuje unaokolo. A ako ste pogledali juče su držali sednicu Administrativnog odbora bez ikakvih drakonskih mera", izjavio je Radulović.

Predsednica Skupštine Maja Gojković održala je onlajn sastanak sa potpredsednicima Skupštine, sa kojima je razgovarala o organizaciji predstojeće sednice parlamenta. Učesnici sastanka su se, između ostalog, saglasili da svi narodni poslanici moraju da poštuju sve predviđene procedure zaštite. Dogovoreno je da sledeći onlajn sastanak bude održan u ponedeljak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE