Obrenovac, 19.04.2021

JAČANJE BILATERALNIH ODNOSA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.07.2019.
Trivan sa japanskim kolegom o daljoj saradnji

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa državnim ministrom za zaštitu životne sredine Japana Minoruom Kiućijem.

Razgovarali su o daljem jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je zahvalio na dosadašnjoj podršci Japana u unapredjenju stanja životne sredine u Srbiji, što izražavaju brojni zajednički projekti i širok obim različitih vidova pomoći koju je ova zemlja, naročito u poslednjoj deceniji, dodelila Srbiji.

Visoko ocenjujući tehnologije koje je Japan razvio u ovoj oblasti, Trivan je naglasio otvorenost Srbije za inicijative ove zemlje u jačanju saradnje u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je iz tog ministarstva.

On je naveo projekat izgradnje deponije "Vinča", javno-privatno partnerstvo najveće u regionu u kojem učestvuje japanska kompanija "Itoču", kao primer efikasnog modela koji otvara široki put saradnje sa zainteresovanim investitorima.

Ministar je ukazao da su sadašnji najveći prioriteti Srbije u oblasti zaštite životne sredine uspostavljanje sistema za prečišaćavanje otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, ali predmet saradnje mogu biti i smanjenje zagadjenja vazduha, zaštita prirode, ublažavanje i prilagodjavanje posledicama klimatskih promena, pošumljavanje, i druga pitanja koja se odnose na stanje životne sredine.

Trivan je izrazio očekivanje da se u skorom periodu definišu dalji koraci u razvijanju mogućih oblika saradnje u vezi ekoloških pitanja koja mora biti konkretna, efektna i efikasna, i doneti dobrobit za obe zemlje.

Državni ministar Minoru Kiući upoznao je ministra Gorana Trivana sa dostignućima Japana u oblasti rešavanja pitanja zagadjenja voda, zagadjenja vazduha, rešenjima za smanjenje zagadjenja u oblasti saobraćaja koje se baziraju na vodoniku, satelitskom sakupljanju podataka i njihovoj distribuciji, kao primerima osvojene visoke tehnologije i odgovorne politike Japana u unapredjenju životne sredine.

On je izrazio spremnost Japana da Srbiji pomogne u primeni savremenih efikasnih tehnoloških rešenja, da omogući razmenu podataka kojima raspolaže u borbi protiv klimatskih promena, i u sveukupnom procesu usvajanja savremenih ekoloških standarda i postizanja zdravije životne sredine.

Na sastanku je zaključeno da oblast zaštite životne sredine predstavlja širok prostor za dalje produbljivanje saradnje Srbije i Japana, zasnovano na jačanju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE