Obrenovac, 20.01.2022

PREDLOŽENO ŠEST KANDIDATA REM-a


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.12.2019.
Skupština bira tri

Foto:Jana Nikolić,SĆF
Odbor za kulturu i informisanje utvrdio je predlog šest kandidata za članove REM-a.

Odbor je uputio predlog Skupštini da po hitnom postupku razmatra kandidate od kojih će biti izabrano tri.

Predloženi kandidati su Nenad Zorić i Judita Popović, koje je predložio Odbor, zatim Zoran Simjanović i Božidar Zečević, koje su jednoglasno predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora i Aleksandar Vitković i Dragomir Zupac, predloženi od Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Kandidat Zorić, koji je tokom svoje karijere radio kao novinar i urednik u mnogim medijima, tokom razgovora na sednici Odbora, kazao je da smatra da je REM ključno mesto za regulisanje medija pogotovu u, kako je naveo, trenutnoj političkoj klimi, te da smatra da 20 godina koliko je radio u medijima mu daje dovoljno kvalifikacija da bude izabran za člana.

Judita Popović, koja je radila i kao sudija i kao tužilac, ali bila i narodni poslanik LDP-a, navodeći da se duže od 30 godina bavi pravom, kazala je da je bitno da se članovi REM-a potrude oko toga da se zakoni, za koje je kazala da nisu loši, primenjuju.

"Nemamo mi loše zakone ukoliko nema političkog uplitanja i cenzure", kazala je Popović i dodala da smatra da je REM institucija od velikog značaja i da se mora osnažiti.

Zoran Simjanović, srpski kompozitor muzike za film i pozorište i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, kazao je da je zadovoljan što je predložen za jednog od kandidata članova REM-a, ali da je nezadovoljan radom medija jer, kako kaže, mnoge televizije sa nacionalnom frekvencijom ne deluju kao da imaju tu frekvenciju.

Izneo je očekivanje da bi REM i novi članovi mogli da urede neke stvari, poput prikazivanja rijaliti programa, i u tom smislu kazao da je svestan da se to emituje jer ljudi vole i hoće da gledaju, ali da je potrebno urediti vreme kada može da se emituje, odnosno da to bude u terminu kada neće biti dostupno deci.

Božidar Zečević srpski filmolog, istoričar filma, dramaturg i reditelj, profesor analize filma, osnivač i glavni urednik filmskog časopisa Filmograf, kazao je da je kao dugogodišnji filmski i televizijski kritičar zaprepašćen mnogim stvarima, a jedna od njih je oblast jezika i pisma u elektronskim medijima.

"Ako postanem član REM, neuređena oblast jezika i pisma, posebno govornog jezika, u elektronskim medijima biće jedna od oblasti na koju ću da se fokusiram", kazao je Zečević.

Aleksandar Vitković, kojeg je predložio Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, kazao je da ga za učestvovanje u radu REM-a motiviše to da unapredi rad REM-a, posebno vodeći računa o interesima nacionalnih manjina.

Zupanc, predstavnik slovenačke nacionalne manjine, naveo je da želi da unapredi medijski položaj nacionalnih manjina u smislu njihovog pojavljivanja na sceni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE