Obrenovac, 02.10.2022

MANJINAMA MNOGO 10.000 POTPISA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2020.
Sve više zahteva da se preispita uslov za izlazak na izbore

Foto:N.Fifić
Pojedine stranke nacionalnih manjina zalažu se da broj potpisa potrebnih za učešće na izborima bude smanjen sa 10.000 parafa, kolika je sada potrebno.

Romska partija traži da se uvede pravilo da treba prikupiti 5.000 overenih izjava birača, što podržava i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. A Stranka demokratske akcije Sandžaka smatra da je hiljadu potpisa dovoljno za izlazak na izbore, jer je toliko parafa potrebno za osnivanje stranke manjina.

Kao glavni razlog za promenu navode to što je većini teško da prikupi 10.000 potpisa, ističu i da je rok od 14 dana kratak, a da su gužve kod notara koji jedini mogu da overe izjave. Manjine imaju problem i zato što su, poput Roma, teritorijalno "razbacane", pa im zbog nedostatka infrastrukture i to pravi problem da organizuju prikupljanje parafa.

Isti zahtev manjine ponavljaju kako se približavaju izbori, ali im do sada ovaj zahtev nije bio prihvaćen. Verovatno će isti epilog biti i sada. U javnosti su se spekulisalo o tome da su im veće partije pomagale da skupe potpise kako bi mogli da učestvuju na izborima.

Kao jedan od argumenata zbog čega se ne menja broj potpisa navodi se činjenica da jedan mandat u parlamentu za manjine "vredi" od 11.000 do 15.000 glasova, pa se očekuje da mogu da prikupe dovoljan broj potpisa.

Predsednik DSHV Tomislav Žigmanov rekao je da bi promena pravila predstavljala pozitivan pomak:

- Danas postoji nelogična nesrazmera da se traži deset hiljada potpisa za predaju lista, a za registraciju stranke nacionalne manjine potrebno je samo hiljadu. Ispada da je lakše osnovati stranku nego izaći na izbore, a treba učiniti upravo suprotno, izvršiti pozitivnu afirmaciju spram pripadnika onih zajednica koje su u brojčanoj manjini.

Generalni sekretar SDA Ahmedin Škrijelj objašnjava da treba smanjiti prag na hiljadu potpisa, jer princip da je isti broj parafa potreban za osnivanje partije i izlazak na izbore važi za srpske političke stranke:

- Uz to, treba dopustiti da overu potpisa rade i sudovi i opštinske uprave.

HOĆE VIŠE IZBORNIH JEDINICA

Predstavnik SDA Škrijelj navodi da je zahtev njegove partije da Srbija bude sastavljena od više izbornih jedinica, a da Sandžak bude jedna, iz koje bi se biralo najmanje 20 poslanika:

- To je najpravičniji mehanizam koji će da osigura adekvatnu nacionalnu i regionalnu zastupljenost u parlamentu i to je naš osnovni uslov da bi SDA Sandžaka izašla na izbore.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE